To brødre fra Kolding har stor succes med app

Fra februar kan du i forbindelse med en ny udstilling om 2. Verdenskrig på Kolding Museum også opleve krigen ude i byens gader. Alt sammen takket være appen 'Vizgu'.

Brødrene Mensur Ibricic og Esmir Juhl Ibricic fra Kolding har de sidste fem år knoklet med at få museer, byer og institutioner til at tage deres app Vizgu til sig. 

Og det er ved at lykkes. 

Appen er udviklet til at guide besøgende på enten et museum, et område eller i en by til at forstå historien bag både kunstværker, historie og arkitektur. 

Med Vizgu-appen på telefonen, kan man nemlig få både kunst- og kulturoplevelser, mens man bevæger sig rundt.

Navnet Vizgu er en forkortelse på de to engelsk ord 'visual' og 'guide'.

Appen Vizgu kan giver brugerne fortællinger om kunst og kultur, mens det hele opleves.
Appen Vizgu kan giver brugerne fortællinger om kunst og kultur, mens det hele opleves.

- Vi fik idéen for en fem år siden, hvor museerne var i gang med krydse 'broen' fra analog til digital formidling, forklarer Mensur Ibricic, og uddyber:

- Her var vi meget optaget af, at billedgenkendelsesteknologien var rigtig interessant, og derfor ringede vi rundt til en række museer for at spørge, hvad de syntes. Her bed blandt andet Statens Museum for Kunst, Aros, Trapholt og Skagens Museum på ideen, hvor de fandt den så interessant, at de havde lyst til at indgå et samarbejde med os og udvikle indholdet og historierne på det, man ser, når man bruger appen.

Og netop samarbejdet med museer og institutioner har været meget vigtigt for de to brødre. 

Appen Vizgu kan blandt andet guide dig rundt i Kolding under besættelsen.
Appen Vizgu kan blandt andet guide dig rundt i Kolding under besættelsen.

Samarbejde mellem fagfolk udvikler Vizgu

- De ved som fagfolk alt om indhold, og de er i forvejen gode formidlere, hvor vi kan levere teknologien. Det er simpelthen hele energien og drivkraften i udviklingen af appen, forklarer Esmir.

Appen Vizgu blev lanceret i 2018 efter et par års forarbejde, og den kan i dag bruges på 30 museer landet over. Sydvestjyske Museer er også på vej på appen, og lige nu er en organisation i Wales også kommet på Vizgu. Her kan man opleve omkring 150 forskellige lokationer i den walisiske del af Storbritannien.

- Vi arbejder nu på, at i løbet af i år kommer der fem byer med 30 museer i Holland på appen, fortæller Mensur Ibricic. 

Og ambitionerne er at komme længere ud i Europa.

- Vi vil meget gerne udbrede kendskabet til andre lande - og her er der steder i både Tyskland og Skandinavien, som er på bedding, siger Mensur Ibricic.

Kolding under 2. Verdenskrig - på museum og app

Næste store milepæl for kunstappen Vizgu er den 11. februar. 

Her åbner en helt ny udstilling på Staldgården på Museum Kolding om byen under 2. Verdenskrig. Udstillingen, der hedder '1943 - Gestapo kommer', tager udgangspunkt i de mennesker, der havde deres gang på Staldgården fra efteråret 1943 og frem til befrielsen i 1945.

 – Her kan man benytte appen både til at høre historierne på museet, men også når man forlader Staldgården. Så kan man fortsætte oplevelserne ude i Kolding by ved hjælp af vores app Vizgu. På den måde kan interesserede opleve byen under krigen, så besøget faktisk ikke begrænser sig til selve det fysiske besøg på Staldgården, forklarer Mensur Ibricic.

Han understreger, at man også kan benytte turen rundt i byen uden først at være på selve udstilling. Og omvendt.

Udstillingen '1943 - Gestapo kommer' åbner dørene for besøgende på Staldgården den 11. februar klokken 15.

Kunstappen Vizgu

Appen Vizgu er i brug på en lang række af landets museer og institutioner.

Den fungerer ved, at man peger med sin telefon på det, man ser, hvorefter man kan lytte til guides eller læse mere om værket på skærmen. 

Senest er appen også taget i brug af Folketinget, en række institutioner i Wales, og i løbet af 2022 kommer 30 museer i Holland også på appen.

Vizgu er skabt af de to Kolding-brødre, Esmir Juhl Ibricic, som er 38 år og har en master i it med erfaring inden for it-analyse, samt Mensur Ibricic, som er 34 år og tidligere har arbejdet med forretningsudvikling, salg og marketing for flere it-virksomheder.