Trekantområdets borgmestre: Revurder beredskab-besparelser

Besparelserne på det statslige beredskab er annulleret, og nu mener seks borgmestre, det også bør ske med besparelserne på det kommunale beredskab.

Ved årsskiftet startede arbejdet i det nye Trekantområdets Brandvæsen, hvor kommunerne Billund, Fredericia, Middelfart, Kolding, Vejen og Vejle har etableret et fælles, kommunalt beredskab. Der skal dog allerede nu spares i det nye samlede beredskab. I aftalen mellem KL og regeringen skal kommunerne til sammen spare 75. mio. kr. i 2016 og frem.

Derfor er de seks kommuners borgmestre gået sammen om et brev til forsvarsminister Peter Christensen (V). I brevet opfordrer de til, at man annullerer besparelserne på de kommunale beredskaber, da de planlagte besparelser på det statslige beredskab allerede er blevet annulleret.

- Vi mener, at det er bydende nødvendigt med et robust, effektivt og professionelt beredskab, når disse udfordringer skal imødegås, og borgernes legitime forventninger på området skal indfries, skriver borgmestrene blandt andet i brevet.

Borgmestrene argumenterer med, at det statslige og kommunale beredskab hænger sammen, og at de to beredskaber står over for de samme udfordringer med den aktuelle flygtningesituation, oversvømmelser og terrortrusler.

Borgmester i Vejle, Arne Sigtenbjerggaard (V), er også formand for Beredskabskommissionen og for bestyrelsen i TrekantBrand. Han siger til TV SYD:

- Vi synes, den beslutning der er taget om de statslige beredskaber om at trække de besparelser tilbage, er vi fuldstændig enige i. Men det samme burde gælde for de kommunale beredskaber.

Også blandt almindelige brandfolk vækker besparelserne undren:

- Det er jo ikke fair at pålægge kommunernes beredskab så stor en besparelse, og så fratage statens beredskab besparelserne. Det er trods alt det kommunale brandvæsen, der kommer ud til ulykkerne først. Det er jo ikke beredskabsstyrelsen, siger beredsskabsassistent Jacob Pedersen fra Trekantområdets Brandvæsen.

Det har ikke været muligt at få et interview med forsvarsminister Peter Christensen (V) om brevet, men han skriver til TV SYD:  

- I aftalen om kommunernes økonomi i 2015 har kommunerne forpligtet sig til at etablere sig i nye, tværkommunale samarbejder i form af op mod 20 beredskabsenheder.  Jeg lægger vægt på, at KL og kommunerne får ro til at implementere aftalen.

Du kan læse hele brevet fra Ib Kristensen (V), Billund, Jacob Bjerregaard (S), Fredericia, Jørn Pedersen (V), Kolding, Steen Dahlstrøm (S), Middelfart, Egon Fræhr (V), Vejen, og Arne Sigtenbjerggaard (V), Vejle, her: