Trods masser af medlemmer bløder Foreningsdanmark

Mere end halvdelen er alle danskere er medlemmer af en af de knapt 12.000 foreninger, som findes i Danmark. Alligevel er foreningerne er pressede. De mangler frivillige.

2.557.970 - så mange medlemmer løber, dribler, danser og svømmer rundt på baner, i haller og på veje i Foreningsdanmarks i alt11.665 foreninger.

Idrætsforeningeerne har i mange år været en grundpille i vores samfund. Men de er pressede - også i vores del af landet.

quote

Der er mange forældre, der møder op med deres børn, og tror det hele kører af sig selv

Allan Johansen, formand, Kolding Boldklub

Foreningerne peger især på tre store udfordringer i en helt ny statusundersøgelse, som Syddansk Universitet har lavet i samarbejde med Danmarks Idrætsforbund (DIF), DGI og Dansk Firmaidrætsforbund.

Den største udfordring er at finde og fastholde frivillige til bestyrelse og udvalg. På andenpladsen kommer udfordringen med at rekruttere og fastholde medlemmerne. Og på tredjepladsen er udfordringen med at finde og fastholde frivillige trænere og instruktører.

Faktisk mener 21 procent af foreningerne, at de har udfordringer, som truer foreningens eksistens. 

quote

Det strider mod alt, hvad jeg står for, og hvad klubben står for, da vi er en breddeklub, og altid bryster os af, at der er plads til alle, så det er så træls at skulle sige nej

Allan Johnsen, formand, Kolding Boldklub

En af de foreninger, der er udfordret trods det største medlemsantal nogen sinde, er fodboldklubben KB i Kolding. De er i dag tvunget til at sige nej til nye medlemmer, da de lige nu mangler ti frivillige trænere.

Den store mangel på frivillige betyder, at selv klubbens formand er nødt til selv at træde til som træner. Samtidig er det også formanden, der må afvise nye spillere, fordi der ikke er plads til i klubben.

- Det strider mod alt, hvad jeg står for, og hvad klubben står for, da vi er en breddeklub, og altid bryster os af, at der er plads til alle, så det er så træls at skulle sige nej, formand Allan Johansen.

Det er især på nogle af drengeårgangene, at problemet er størst. Klubben har derfor oprettet en venteliste på mellem 10 og 15 drenge. Men udsigten til at der også bliver plads til dem, er ikke ret stor.

- Der er mange forældre, der møder op med deres børn, og tror det hele kører af sig selv, siger fodboldformanden.

Hvordan det skal fremover skal lykkes at få flere forældre og andre til at give en hånd med, har formand Allan Johansen ikke et svar på.

Det her er en udvikling, som han oplever er blevet værre og værre, og taberne bliver blandt andet de børn, der ikke er plads til

Der er registreret 811 fodboldspillere i Kolding Boldklub.