Trods succes giver krofatter livsværket videre
I snart 40 år har Torben Schulz ejet Tyrstrup Kro. Her må de ansatte løbe stærkt, fordi kroens værelser og lokaler stort set altid er fuldt booket.
Manden med en velplejet hestehale og sixpence dækker bordene i klassisk stil med sølvtallerkner, og midt på dem lægger han en stofserviet, der er foldet pænt i dagens anledning.
Torben Schulz har været ejer af Tyrstrup Kro siden 1987, der ligger ved Christiansfeld. Han blev udlært som kok på Tørning Kro og havde store ambitioner for lokalerne.
Derfor han har udvidet kroen op mod ti gange, og i dag er der i alt 27 værelser, som altid er booket.
Klokken 17 dukker de første gæster op til fødselsdagsfejring på kroen. Det er blot et ud af mange selskaber, for kroen har travlt.
Og det er der en god grund til.
- Det er noget helt andet end et hotel. På en kro kan du få noget godt at spise, et godt sted at sove og en god behandling, siger krofatteren.
Her møder du TV SYD's Sommertour 2024:
Sommertour-bussen kører rundt i det syd- og sønderjyske i ugerne 27-32 og sender live fra et nyt sted hver aften klokken 19.30.
Uge 28
Mandag: Riplay Legepark, Ribe
Tirsdag: Skulpturpark Billund
Onsdag: Sønderborg Havnebad
Torsdag: Madsby Legepark, Fredericia
Fredag: Egtvedpigens Grav og Økolariet, Vejle
Medvind for hotellerne
Hotellerne i Syd- og Sønderjylland har de seneste år oplevet medvind.
På ti år er antallet af hotelovernatninger i Region Syddanmark steget markant med omkring 100.000 flere overnatninger i både juni, juli og august.
Hotelovernatninger de seneste ti år:
Juni, 2013: 153.964 - Juni, 2023: 226.912
Juli, 2013: 178.409 - Juli, 2023: 271.114
August, 2013: 178.995 - August, 2023: 272.490
Og den tendens kan de også mærke på kroen i Christiansfeld - især efter coronapandemien.
- Vi er fuldt udlejet, og vi kan ikke få flere ind, siger krofatteren.
Det er meget forskellige mennesker, der besøger den gamle kro. Nogle rejser langvejs for maden, mens andre fejrer større arrangementer som bryllupper, fødselsdage eller konfirmationer på kroen.
I hjertet af kroen
I køkkenet er der fuld gang i gasblussene. Kokkene arbejder på højtryk for at forberede maden til de mange sultne gæster. I alt arbejder fem kokke og ti kokkeelever på kroen.
Køkkenchef Lars Kuijt er ved at stege en steak på det, Torben kalder for komfurernes Rolls Royce – et speciallavet komfur, der er så stort, at de måtte rive en væg ned for at få det ind i køkkenet.
Og der bliver ikke sparet på smørret, for sidste år brugte kokkene 10.600 pakker. En del af smørret er gået til kroens hofret, wienerschnitzlen, der blev serveret 4.200 af for gæsterne sidste år.
Giver faklen videre
Efter snart 40 år som ejer af kroen, er Torben klar til at give faklen videre til køkkenchef Lars Kuijt og hans kone, der også arbejder på kroen. Fra 1. januar 2028 overtager parret driften af kroen, men Torben kommer fortsat til at eje bygningerne.
- Det er store sko at skulle udfylde, og vi har arbejdet på overtagelsen i flere år. Jeg glæder mig, men det bliver også hårdt arbejde, siger Lars Kuijt.
For køkkenchefen er der en helt særlig grund til, at han gerne vil overtage Tyrstrup Kro.
- Vi er som en familie, og vi kan udfolde os, som vi har lyst til. Vi skal ikke først spørge to ledere om lov, som man skal på et hotel, fortæller han.
Og selvom Torben glæder til at give ansvaret videre, betyder det også, at han skal finde ud af, hvem han er, når han ikke længere er kromand.
- Det er jo en livsstil og en del af min identitet. "Hvem er Torben? Det er den tidligere kromand på Tyrstrup", griner han.