Udklædt som konge og dronning fik Lasse og Mette taget royale portrætter

To vindere kunne i dag få lov til at iklæde sig kongelige dragter og få taget et royalt portræt af designer og fotograf Jim Lyngvild i forbindelse med udstillingen Kongerækken på Koldinghus.

Håret, make-uppen og ikke mindst tøjet var på plads, da Lasse Juhl og Mette Frydelund skulle have taget kongelige portrætbilleder af designer og fotograf Jim Lyngvild på Koldinghus.

Lasse Juhl og Mette Frydelund er de to vindere af en konkurrence, museet står bag. De blev iklædt kongelige dragter og hovedpynt inspireret af 1500-tallet, og så fik de ellers taget vellignende portrætter som Christian 3. og dronning Dorothea, som begge har holdt til på slottet med udsigt til Kolding Fjord.

- Jeg havde egentlig lidt glemt, at jeg havde deltaget, men det er en sjov oplevelse at få, siger Lasse Juhl, der oprindeligt kommer fra Kolding, men nu er bosat på Sjælland.

Konkurrencen er lavet i forbindelse med udstillingen Kongerækken med Jim Lyngvild. Her har besøgende på Koldinghus skulle tage et billede af sig selv, hvor deres ansigt blev manipuleret ind på et kongeligt portræt, og så lægge det på Instagram. På den måde var de med i konkurrencen om at få taget et portræt stylet som kongelige.

- For mig handler det om, at almindelige mennesker skal forstå det og nyde det – og ikke de få eksperter, forklarer Jim Lyngvild.

Lasse Juhl og Mette Frydelund som Christian 3. og dronning Dorothea.
Lasse Juhl og Mette Frydelund som Christian 3. og dronning Dorothea.
Foto: Line Sahl, TVSYD

Involvering er et nøgleord

Målet med udstillingen har været at gøre de besøgende klogere på kongerækken – noget som mange af os har et forhold til på en eller anden måde, men som kan være lidt svær at holde styr på.

- Rigtig mange har et anstreng forhold til det, fordi det er noget, vi ikke lige kan huske. Hvem kommer først, og hvem kommer sidst? Så det er det med at gøre det menneskeligt og forståeligt, så alle kan være med, fortæller Jim Lyngvild om planen for udstillingen.

Derudover har det været vigtigt for ham og for Nanna Ebert, der er konstitueret direktør for Koldinghus, at involvere de besøgende i udstillingen.

- I stedet for bare at læse en tekst og være beskuer, så skal de drages ind og selv blive en del af historien, siger hun.

Billeder som kongelig

Udstillingen tager udgangspunkt i en række portrætfotos, som Jim Lyngvild har taget, samt rekonstruerede historiske dragter og smykker. Derudover bliver de kongelige også vakt til live, når skuespillere går rundt på slottet som historiske konger og dronninger.

- Jeg er overbevist om, at når folk har taget de her billeder af sig selv, så bliver de interesseret i historien. Man kan ikke lade være med at søge viden om noget, som man har været involveret i, så det her er for os også en måde at skabe interesse for historien, siger Nanna Ebert, konstitueret direktør for Koldinghus.

Udstillingen har været en af de bedst besøgte nogensinde - trods corona. Alene i juli lagde 32.000 gæster vejen forbi slottet. Du kan også nå det endnu, da udstillingen først lukker og pakkes sammen 3. januar næste år.