TV der bevæger dig

Ulv har nedlagt tre rådyr tæt på Kolding by

Siden midten af februar er tre rådyr fundet nedlagt i den bynære Kolding Skov, der går som en grøn kile ind i Danmarks syvende største by. Fra to af dyrene blev der udtaget DNA-prøver, og resultaterne af disse prøver viser nu, at rådyrene blev nedlagt af ulv.

07:54

Jørn Chemnitz, Kolding Kommunes naturfagskonsulent, ved det første rådyr, som blev fundet dræbt i Kolding Skov den 17.februar.

1 af 2

Eksperterne understreger, at ulven er meget sky, og under normale omstændigheder udgør det fredede dyr ikke nogen fare for mennesker.

- Det kommer bag på os, at en ulv har jaget i en så bynær skov, hvor der færdes mange mennesker. Vores teori var, at rådyrene var blevet dræbt af løsgående hunde, men nu har DNA-analyserne gjort os klogere, siger biolog Mette List, Kolding Kommune.

Det er første gang, at der er fundet sikre beviser på ulv i Kolding Kommune. Kommunen har orienteret Naturstyrelsen om resultatet og fået rådgivning om, hvordan man skal forholde sig til fundet af ulv så tæt på byen.

- Det er lidt overraskende, at ulven har jaget i en bynær skov med så højt aktivitetsniveau fra skovgæster, mountainbikecyklister og løbere. Men den har opført sig som en helt normal ulv ved at holde sig skjult for mennesker og ved at jage rådyr, som udgør ulvens primære fødekilde. Den er formentlig kommet ind i Kolding Skov via en af de korridorer, der kæder skoven sammen med naturområderne nord for byen, forklarer Mette List.

Om ulven stadig befinder sig i Kolding Skov er uvist. Kun én af de 19 danske ulve, som myndighederne har kendskab til, har slået sig fast ned i et bestemt område. Resten strejfer omkring, og da en ulv kan tilbagelægge 100 km på et døgn, kan Kolding-ulven sagtens have fundet nye jagtmarker.

- Ulven foretrækker fred og ro, så vi formoder, at den allerede er fortrukket til roligere områder. At det forholder sig sådan, underbygges af, at der efterhånden er gået næsten tre uger, siden det sidste rådyr blev fundet, oplyser Mette List.

- Se naturstyrelsens tema om ulve her

Som det fremgår af kortet her, så er de tre rådyr blevet overfaldet af en ulv meget nær det centrale Kolding. De røde prikker markerer, hvor de døde rådyr er fundet. Kort: Kolding Kommune.