Universiteter klar med et hav af nye uddannelser

Der vil ske ændringer allerede i år, skriver Syddansk Universitet og University College Syd. Planerne fra flere universiteter er nu sendt ind til Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Fremover ser det ud til, at flere kan uddanne sig i vores område.

Syddansk Universitet, University College SYD, University College Lillebælt og VIA University College er nu klar med planerne for, hvordan de har tænkt sig at udflytte uddannelser, som de er blevet pålagt af regeringen.

Og de holder fast i de tanker og planer, som de har haft for flere af de større byer i Syd- og Sønderjylland, Trekantområdet og Horsens. 

Det betyder blandt andet, at Syddansk Universitet har tænkt sig at placere kandidatuddannelsen i journalistik i Kolding, der skal ligge i en ny bygning ved siden af University College Syd. Her skal foruden journalistuddannelsen placeres fire andre uddannelser, der blandt andet indeholder Data Science og overbygninger til Klimatilpasning og Miljøkemi, skriver universitetet i planen.

- Det har jeg det rigtig godt med. Jeg havde også gerne set, at vi havde fået en ingeniøruddannelse, og der kan jeg så lægge min lid til at det politiske vil se vores vej, men vi er godt tilfredse, siger borgmester i Kolding, Knud Erik Langhoff (Det Konservative Folkeparti), om at universitetet har besluttet at holde fast i planerne.

Udflytningen af uddannelser sker som konsekvens af, at Syddansk Universitet, ligesom en række andre universiteter, er blevet bedt om at skære ti procent af optaget på deres uddannelser og uddannelsespladser i fire store universitetsbyer, Odense, Aarhus, Aalborg og København inden 2030. 

I første omgang sker det ved at flytte 316 studiepladser fra Odense til andre byer frem mod 2025.  

Det kommer ikke kun til gavn for Kolding, men også Esbjerg, Sønderborg og muligvis også Vejle, hvor universitetet har lavet en hensigtserklæring med Vejle Kommune om at skabe IT- og ingeniøruddannelser. 

Her er planerne

Ny pædagoguddannelse i Tønder

Også University College SYD har lavet en plan for, hvilke uddannelser, de har tænkt sig at prioritere frem mod 2025. Det sker med en ny pædagoguddannelse i Tønder Kommune, hvor der kommer til at være cirka 20 nye uddannelsespladser i form af en uddannelsesfilial.

- Konkret kan det føre til efter- og videreuddannelse, meritpædagoguddannelsen og forsøg i pædagoguddannelsen med social- og specialpædagogisk specialisering, skriver universitetet på sin hjemmeside.

Derudover har UC SYD også tænkt sig at begynde en samtale med Sønderborg Kommune om at få flere studerende fra Als til sygeplejerskeuddannelsen i Aabenraa. Allerede i år vil uddannelsesinstitutionen øge antallet af pladser på uddannelsen med 10 i Aabenraa og i Esbjerg, hvis antallet af praktikpladser for sygeplejerskerne følger med i aftalen.

UC SYD vil også ansøge om et udbud af Diplomuddannelsen i Skat i Esbjerg og Kolding og et udbud af Akademiuddannelsen sundhedsadministrativ koordinator i Haderslev. 

Allerede i gang

Syddansk Universitet har allerede gjort de første spadestik, og allerede i år vil der komme ændringer i Esbjerg. 

Efter sommerferien skal 30 af de medicinstuderende på Syddansk Universitet nemlig til Esbjerg for at færdiggøre deres uddannelse i form af en kandidatuddannelse. Samtidig skal der oprettes en ny kandidatuddannelse i Idræt og Sundhed, der skal have fokus på konkurrence- og eliteidræt.

Før planerne for alvor bliver en realitet, skal de godkendes politisk. Det forventes at ske senest i vinteren 2022, skriver Syddansk Universitet.