TV der bevæger dig

Vandprøver var negative - men du bør stadig koge vandet

Borgere i Kolding Syd, der får vand gennem forsyningsselskabet Trefor, bør stadig koge drikkevandet, selv om resultaterne af de opfølgende prøver på drikkevandet i Kolding ikke har vist tegn på colibakterier.

Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Opdatering: Drikkevandet i Kolding skal ikke længere koges.

Læs også Drikkevandet i Kolding skal ikke længere koges

Du bør stadig koge drikkevandet, hvis du bor i området syd for Kolding Å og Kolding Fjord, og hvis du får vand gennem forsyningsselskabet Trefor.

Det anbefaler Trefor, selv om opfølgende vandprøver fra vandnettet ikke har vist tegn på coli-bakterier.

Fredag blev der ellers fundet colibakterier - formentlig fra jordbakterier - i en prøve fra et vandværk på Mosevej, der efterfølgende blev lukket.

Men selv om de opfølgende prøver ikke har vist tegn på colibakterier, så bør man altså stadig koge sit vand.

- Ud fra et forsigtighedsprincip anbefaler vi stadig folk at koge deres drikkevand, siger Lars Skjerning, der er vandforsyningschef hos Trefor.

Vandet i et større område syd for Kolding skal fortsat koges, lyder anbefalingen fra forsyningsselskabet. Foto: Trefor

Lørdag er der også taget prøver fra vandnettet, og resultaterne kommer ind søndag.

- Vi får resultaterne fra de sidste prøver ind søndag, og dem vil vi gerne se, inden vi ændrer på anbefalingen, siger Lars Skjerning.

Læs også Drikkevandet i Koldings sydlige bydel skal koges

Vandforsyningschefen kan ikke svare på, hvorfor der ikke også er fundet colibakterier i de opfølgende prøver. Men han peger på, at testudstyret i den første prøve måske ikke har været sterilt.

Anbefalingen om at koge drikkevandet gælder kun borgere, der får vand fra Trefor og altså ikke borgere, der får vand fra andre forsyningsselskaber.

Man kan holde sig opdateret om situationen på Trefors hjemmeside.

Kogevejledning fra Naturstyrelsen:

En effektiv kogning kan ske ved brug af en almindelig kedel eller gryde. Ved brug af elkedel gives en portion vand to opkog med 2-5 minutters mellemrum.

Vand i kaffe- og temaskiner opnår sjældent en temperatur på 100 °C i 1 minut. Vandet kan dog anvendes, såfremt vandet i disse maskiner opvarmes til min. 80 °C, idet den akkumulerede drabseffekt ved opvarmning til - og nedkøling fra - 80 ºC svarer til en opvarmning af vandet til 100 ºC i 1 minut.

Mest sete på tvsyd.dk