Vestas har droppet styren

Verdens største vindmøllefabrikant Vestas har droppet opløsningsmidlet styren i produktionen af vinger til vindmøller i modsætning til LM Wind Power.

Hos Vestas Wind Power forklarer adm. direktør for Vestas Blades, Ole Borup Jakobsen, at man allerede midt i halvfemserne begyndte at gå væk fra at bruger glasfiberarmeret polyester, hvor styren bidrager til at fortynde polyester-blandingen og sikre hærdningen.

I stedet gik virksomheden over til at bruge epoxy sammen med glasfiber i en ny proces.

I 1997-98 stoppede man helt med polyester og dermed styren, der mistænkes for at være kræftfremkaldende.

- Vi ville gerne kunne bygge nogle lettere vinger og have en mere miljøvenlig arbejdsproces, så derfor gik vi over til epoxy og til en såkaldt pre-peg proces, hvor glasfiberen er imprægneret med epoxy i forvejen, siger han til Ingeniøren.dk.
 
Han tilføjer, at styren er et organisk opløsningsmiddel, der har været kendt i 100 år, og det ifølge hans opfattelse er bedst, hvis man kan undgå at bruge den slags.

Også farligt

Epoxy er også et farligt stof, men det bruges i et lukket system til at binde fibrene i glasfiber sammen, så mennesker ikke bliver påvirket af giftige dampe.

Vingerne sprøjtemales dog med epoxy til sidst.

- Men det foregår i lukkede malerkabiner, og vi går efterhånden mere og mere over til at lade robotter klare maleriet, siger Ole Borup Jakobsen.
 
Styren i polyesteren er mere flygtig end epoxy, så det er lettere at holde epoxyen inde i lukkede rum og dermed sikre et bedre arbejdsmiljø.