Vognmand må vinke farvel til to lastbiler efter fup

En makedonsk vognmand må nu vinke farvel til to lastbiler og betale en bøde på en kvart million kroner for flere tilfælde af fup og svindel med log-bøger og reglerne for godskørsel i EU.

Sagen begynder at rulle en junidag i 2014, hvor Tungvognscenter Syd hos  Sydøstjyllands Politi blev kaldt ud til en virksomhed i Vamdrup, der havde mistanke til en makedonsk chauffør.

Det viste sig, at chaufføren havde forfalsket den log-bog, som han er forpligtet til at føre. Han blev i sommeren 2014 idømt 40 dages fængsel og blev udvist af Danmark i seks år.
I september 2014 standsede Tungvognscenter Syd endnu en lastbil fra samme makedonske selskab ved Rasteplads Ejer Baunehøj. Denne chauffør havde lavet lignende forfalskninger af den log-bog, han kørte med, og blev også idømt 40 dages fængsel og udvist af Danmark i seks år.

quote

Både i by- og landsretten er der blevet lagt vægt på den systematiske karakter af overtrædelserne

Pernille Moesborg, specialanklager, Sydøstjyllands Politi.

Reglerne er sådan, at lastbilen må køre tre ture i EU, hvorefter den skal tilbage til hjemlandet. Forfalskningerne i log-bøgerne skulle få kontrolmyndighederne til at tro, at lastbilerne havde været tilbage i Makedonien, selvom de havde kørt godskørsel i Norden. Når lastbilen har kørt sine tre ture, har den ikke længere tilladelse til at køre godskørsel i EU. Derfor blev vognmands-virksomheden dømt for i alt 8 tilfælde af kørsel uden tilladelse.

Vestre Landsret har nu stadfæstet en dom fra Retten i Kolding, hvor det makedonske vognmandsselskab blev idømt en bøde på 250.000 kr. og fik konfiskeret to lastbiler. Vognmandsselskabet blev også dømt for medvirken til chaufførernes forfalskninger. 
- Både i by- og landsretten er der blevet lagt vægt på den systematiske karakter af overtrædelserne, at overtrædelserne fortsatte, efter den første chauffør var blevet dømt, og at selskabet tidligere havde fået flere bøder for at køre uden tilladelse, siger specialanklager Pernille Moesborg i en pressemeddelelse.