TV der bevæger dig

YES! We did it! Obama talte til prinsessen – det husker vi fra 2018

Legoland fyldte 50 år, Eva Kjer Hansen blev minister igen, sommeren blev rekordvarm og Vejle vendte tilbage til Superligaen.

Barack Obama på scenen på Syddansk Universitet i Kolding.

Prinsesse Marie på vej ind på Syddansk Universitet i Kolding for at høre Barack Obamas foredrag. Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

1 af 2

Det er blot nogle af de ting, vi husker fra 2018. I Kolding vil mange - også udover de 680 gæster - huske 2018 for den tidligere amerikanske præsident Barack Obamas besøg.

- Personligt var det en gigantisk oplevelse, hvor jeg var helt ydmyg – for jeg når ham ikke til sokkeholderne. YES! We did it! Det var en stor oplevelse, som jeg vil huske resten af mine dage, siger Koldings borgmester Jørn Pedersen (V) til TV SYD.

Prinsesse Marie syntes, at Barack Obama talte lige præcis til hende. Sådan havde alle andre det også. Han kan bare noget med sin retorik og måden at være nærværende på.

Jørn Pedersen, borgmester, Venstre, Kolding Kommune

Han var på dansk jord i lidt mere end 18 timer, og på scenen på Syddansk Universitet i 60 minutter, men han kom, talte og sejrede. Selvom det vakte debat, at der blev brugt skattekroner på at få ham til byen, så var de fleste begejstrede.

- Jeg sad ved siden af Prinsesse Marie. Hun syntes, at Barack Obama talte lige præcis til hende. Sådan havde alle andre det også. Han kan bare noget med sin retorik og måden at være nærværende på, forklarer borgmesteren.

En anden af 2018-minderne fra byen var Kolding Havn. Byrådet besluttede at flytte virksomhederne væk fra havnen, fordi der skal bygges boliger. Det har skabt – og skaber fortsat - en del debat.

Derudover kunne Kolding og Koldinghus fejre 750-års jubilæum. Det blev fejret med pomp og pragt gennem hele året – og på selve dagen den 5. maj 2018 med fint besøg af Dronning Margrethe, hendes to søstre prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie samt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og kulturminister Mette Bock (LA).

Skovgårdsvej blev den 22. oktober spærret med sand og bigballer. Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD.

Det diskuterede vi også

Jeg føler mig virkelig trådt på – også over at de bliver ved. Den arrogance ryster mig helt vildt.

Martin Lund Madsen, landmand, Vejen

Det 70 kilometer lange vildsvinehegn skal holde truslen fra dyrene i Tyskland på afstand, i Skrydstrup diskuterer beboerne larmen fra de kommende F35-fly og på Skovgårdsvej ved Askov i Vejen Kommune spærrede landmand Martin Lund Madsen vejen med grus og halmballer. Den stædige landmand kæmper for at få sin jord tilbage – efter Højesteret har afgjort, at eksproprieringen af hans jord var ugyldig. Nu forsøger Vejen Kommune at bruge Vejloven til at gøre vejen lovlig. Sagen har stået på siden 2012 og fortsætter ind i 2019.

- Jeg føler mig virkelig trådt på – også over at de bliver ved. Den arrogance ryster mig helt vildt, sagde Martin Lund Madsen til TV SYD tidligere på året.

Historien om den ulovlige vej ligger stadig øverst på listen over de mest læste artikler på tvsyd.dk i 2018.

Der blev brugt rigelige mængder solcreme i 2018 - bl.a. på Jelling Musikfestival.​​ Foto: Christian Kallenbach, TV SYD

Vejrets mange ansigter

2018 begyndte med sne, frost og fastkørte biler, der skulle hentes med bæltekøretøjer. Der kom også skybrud med mudderskred og oversvømmede kældre. Men vi husker nok 2018 bedst for den forrygende sommer, der slog en lang række varme- og solskinsrekorder.

Sommeren gav også rekordsalg af koldskål, seks æg i storkereden i Smedager og så meget varme så jorden og murværket slog revner.

Du kan se anden del af ’Året der gik’ onsdag den 26. december klokken 19.30 på TV SYD.