Zsófia: Det er trist, de halverer de udenlandske pladser

Erhvervsakademiet i Kolding har skåret halvdelen af de studiepladser væk, hvor der bliver undervist på engelsk.

Fremover får Syddanmark langt færre studerende fra udlandet. Erhvervsakademi Kolding har skåret 49 procent af de studiepladser væk, hvor der bliver undervist på engelsk. For få studerende får nemlig et arbejde i Danmark, når de er færdige med deres uddannelse.

Ministeriet dokumenterede i foråret, at mere end halvdelen af de udenlandske studerende, der var kommet til Danmark for at tage en professionsbachelor, havde forladt Danmark to år senere. Blandt de nyuddannede fra erhvervsakademierne var det en tredjedel, der havde forladt Danmark igen efter to år. De tal har fået Erhvervsakademiet i Kolding til at handle.

- De unge mennesker vi uddanner her, de skulle gerne finde fodfæste på det danske arbejdsmarked, uanset om de er danskere, tyskere eller polakker. Der har vi været inde og lave en vurdering af, hvor mange udenlandske studerende vi tror, vi kan finde en plads til på vores lokale og regionale arbjedsmarked, siger Niels Egeluns, rektor, Erhvervsakademiet Kolding.

quote

Det er rigtig trist. Der er mange udenlandske studerende, der ikke tager imod de tilbud, som skolen kommer med. Men dem som har talentet, motivationen og passionen til at tage imod tilbuddene skulle have lov til at læse her i Danmark.

Zsófia Mata, studerende, Erhversakademiet Kolding. 

Zsófia fra Ungarn: Det er rigtig trist

Zsófia Mata fra Ungarn har i to år gået på Erhvervsakademiet i Kolding. Hun kan ikke dansk og tager derfor sin uddannelse på engelsk. Hun synes, det er ærgerligt, at halvdelen af de engelsksprogede pladser er væk.

- Det er rigtig trist. Der er mange udenlandske studerende, der ikke tager imod de tilbud, som skolen kommer med. Men dem som har talentet, motivationen og passionen til at tage imod tilbuddene skulle have lov til at læse her i Danmark, siger Zsófia Mata til TV SYD.

På Erhvervsakademiet i Kolding lukker de det engelske spor på multimedieteknik, financial controller og edesign. På markedsøkonomi bliver antallet af engelsksprogede studerende halveret. Rektoren synes ikke, det er sjovt, at skulle lukke uddannelserne..

- Det er en naturlig proces, selvom det kan gøre ondt. Det er klart. Det er sjovere at lægge 10 procent til, end det er at trække 50 procent fra, siger han.

Selvom Zsófia tager sin uddannelse i Danmark, så er det ikke her, hun har planer om at bosætte sig, lige når hun er færdiguddannet.

- Først vil jeg rejse rundt og bo en masse forskellige steder, men jeg vil helt sikkert gerne tilbage til Danmark, siger Zsófia Mata.