Linda Toft gik fra møbler til marcipan: - Jeg elsker at nørde bagning

Linda Marie Toft er denne uges Krea Konge-ekspert, når seernes konfekt skal bedømmes i denne uge. Men hendes passion for kager og bagning startede faktisk et helt andet sted - langt fra sprøjteposen og springformen.

Hvad har møbler og marcipan tilfælles? 

Absolut ingenting. 

Men for ugens ekspert i Krea Kongen Jul, Linda Marie Toft, var det hendes uddannelse som maskinsnedker, der fik hende til at udforske kageverdenen, og siden da er det ikke en overdrivelse at sige, at det har taget overhånd.

I denne uges udfordring i Krea Kongen Jul skal du være kreativ med de søde sager. Ugens udfordring går nemlig ud på at lave julekonfekt. Hvad det skal bestå af, er helt op til dig, men det skal være flot eller fantasifuldt.
I denne uges udfordring i Krea Kongen Jul skal du være kreativ med de søde sager. Ugens udfordring går nemlig ud på at lave julekonfekt. Hvad det skal bestå af, er helt op til dig, men det skal være flot eller fantasifuldt.
Foto: Privatfoto

Det har taget så meget overhånd, at Linda Marie Toft stort set kun ønsker sig bagegrej til jul og fødselsdag, at hun har bygget sin egen hønsegård med 20 høns og rugemaskiner, så hun kan være selvforsynende med æg.

Og da hun sammen med sin familie var i sommerhus, kørte hun 50 kilometer for at købe bageudstyr fra et lagersalg, mens familien brugte dagen på at se vilde dyr.

- Når man bager, bruger man mange æg, så det giver god mening, men vi skulle oprindeligt faktisk kun have haft fem høns, men nu har vi altså 20, siger Linda Marie Toft grinende.

quote

Min kreativitet slap løs under min uddannelse. Jeg manglede noget at være kreativ i, da jeg var færdigudlært.

Linda Marie Toft, ugens Krea Konge-ekspert.

Savnede kreativiteten

Det der med at interessen tager overhånd, kender ugens Krea Konge-ekspert nemlig meget godt til. 

Det hele startede med, at hun i 2013 blev udlært maskinsnedker, og det var faktisk her, at kreativitet for alvor kom op i topfart, men det viste sig senere, at uddannelsen blot var starten på et nyt eventyr.

- Min kreativitet slap løs under min uddannelse. Jeg manglede noget at være kreativ i, da jeg var færdigudlært. Den eneste mulighed var, at jeg kunne stå og lave plader i et køkkenfirma, siger hun.

I 2014 vandt Linda Marie Toft Træ- og Møbelindustriens Lærlingepris for det mest innovative møbel. Møblet var et sofabord, som hun havde lavet til sin svendeprøve.
I 2014 vandt Linda Marie Toft Træ- og Møbelindustriens Lærlingepris for det mest innovative møbel. Møblet var et sofabord, som hun havde lavet til sin svendeprøve.
Foto: Træ- og Møbelindustrien

Under Linda Marie Tofts uddannelse elskede hun, at der var plads til at være kreativ ud over det sædvanlige. 

Her forsøgte hun altid at tænke nyt, og da hun var færdig, savnede hun muligheden for at eksperimentere og være i det kreative rum, som hendes uddannelse indtil videre havde bidraget med.

- Det var her, bagelysten for alvor var ved at komme ud, så sprang jeg ud i det, og trip-trap-træsko så tog det overhånd, fortæller en lattermild Linda Marie Toft.

Lindas kage i Krea Kongen foråret 2020. Kagen er betrukket med marcipan, pyntet med værktøj lavet af marcipan og en savklinge lavet af chokolade. Linda lavede kagen til sin kollegas søn, der blev udlært tømrer.
Lindas kage i Krea Kongen foråret 2020. Kagen er betrukket med marcipan, pyntet med værktøj lavet af marcipan og en savklinge lavet af chokolade. Linda lavede kagen til sin kollegas søn, der blev udlært tømrer.

70 pakker flormelis og en god hylde med chokolade

Og man kan jo ikke gå ned på udstyr og ingredienser, når man har en seriøs hobby. 

Heller ikke selvom man allerede har to rum, en baggang, et højskab og flere reoler, der er proppet med ingredienser, bagegrej og silikoneformer i alverdens størrelser og former.

- Det ligner et bombet krater, når jeg skal bage i køkkenet, fordi jeg har så meget grej. Jeg fylder hele køkkenet og spisebordet i en hel uge, især hvis jeg skal lave fondantblomster, for de har en lang tørretid, siger hun.

Linda Marie Toft

Og det med hele tiden at mangle nyt bagegrej kender hun meget godt til.

- Nu hvor jeg støber konfektkugler her op til jul, så kan jeg da godt mærke, jeg mangler støbeformer i forskellige størrelser, siger hun.

Uden at afsløre for meget fortæller den sprudlende kageentusiast, at hun bruger et par tusinde kroner om året på kagegrej.

- Så har jeg heller ikke sagt for meget, siger hun, mens hun griner.

Ligeledes har hun også fået to ovne ind i sit køkken.

- Det er rart, især her under julebagning, siger hun.

Sådan ser mange af Linda Marie Tofts skuffer ud derhjemme - propfyldt med krymmel og grej.
Sådan ser mange af Linda Marie Tofts skuffer ud derhjemme - propfyldt med krymmel og grej.

'Pimp My Confect'

Og så har hun altså også en svaghed for krymmel, når hun skal handle.

- Hvis det er på tilbud ved kassen, kan jeg ikke lade være med at købe det. Det er nærmest et problem for mig. Lige pludselig kommer jeg til at stå og mangle det, og så er det da rart at have på lager, siger hun.

Hun refererer til det amerikanske tv-program Pimp My Ride, hvor hver episode handler om, at en bil i meget dårlig stand skal repareres og gejles.

- Jeg arbejder bare med Pimp My Confect, siger hun.

quote

Når jeg kører til grænsen, så køber jeg 70 pakker flormelis.

Linda Marie Toft

Høj chokolade-standard

For tiden dyrker Linda Marie Toft chokoladen - både som pynt på kager, men også fyldte chokolader, der bliver dekoreret med en såkaldt 'airbrush', hvor chokoladerne sprøjtemales.

Linda Marie Tofts første forsøg på at lave fyldte chokolader der er malet med en såkaldt airbrush. Linda Marie Toft mener selv, at der er plads til forbedring, og derfor er det en teknik, hun gerne vil dygtiggøre sig indenfor.
Linda Marie Tofts første forsøg på at lave fyldte chokolader der er malet med en såkaldt airbrush. Linda Marie Toft mener selv, at der er plads til forbedring, og derfor er det en teknik, hun gerne vil dygtiggøre sig indenfor.
Foto: Privatfoto

De fleste ved nok, at det der med at temperere chokolade er en kunst i sig selv. Og det har Linda Marie Toft fået en stor passion for de seneste år - især på denne tid af året.

- Om vinteren er det bedst at arbejde med chokolade med luftfugtighed og sådan. Det er nemmere at styre temperaturen på den, siger hun.

Derfor er hun også en kvinde med holdninger til den chokolade, hun bruger.

- En god chokolade gør sindssygt meget. Den forholdsvis almindelige fra et supermarked er ikke det samme, siger hun.

Da vi spørger Linda Marie Toft om, hvad succesfulde kager eller konfekt er for hende, svarer hun uden at tøve: 
- Det må godt se vildt ud, så det får en ’wow’-effekt, selvom det er simpelt, siger hun.
Da vi spørger Linda Marie Toft om, hvad succesfulde kager eller konfekt er for hende, svarer hun uden at tøve: - Det må godt se vildt ud, så det får en ’wow’-effekt, selvom det er simpelt, siger hun.
Foto: Privatfoto

Og netop af dén årsag kører Linda Marie Toft også til grænsen for at købe 'provianter', som hun selv kalder det. Det gælder både flormelis og chokolade.

- Når jeg kører til grænsen, så køber jeg 70 pakker flormelis. Jeg tømmer nærmest Tyskland for flormelis, siger hun grinende og indrømmer, at når hun kommer til kassen, spørger hun også medarbejderen, om de har flere pakker.

Og hjemme hos Linda Marie Toft bliver alle provianter brugt. 

Sådan ser Linda Marie Tofts skab ud derhjemme, når hun har været ved grænsen for blandt andet at købe flormelis.
Sådan ser Linda Marie Tofts skab ud derhjemme, når hun har været ved grænsen for blandt andet at købe flormelis.
Foto: Privatfoto

Wow-effekten

Da vi spørger Linda Marie Toft om, hvad succesfulde kager eller konfekt er for hende, svarer hun uden at tøve:

- Det må godt se vildt ud, så det får en ’wow’-effekt, selvom det er simpelt, siger hun. 

Hun tilføjer: 

- Det skal smage godt, se godt ud, og så skal de se ensartede ud, hvis der for eksempel er flere stykker konfekt eller fyldte chokolader, siger Linda Marie Toft.

Og wow-effekten skinner i dén grad igennem, når man ser nogle af de kager, som hun har bagt igennem tiden. 

Røde marcipannissehuer med nougat og hvid overtræk.
Røde marcipannissehuer med nougat og hvid overtræk.
Foto: Privatfoto

- Der var lidt forvirring, da jeg engang bagte en kage, hvor der var en kage-fladfisk på toppen. Gæsterne syntes, den var lige lovlig livagtig, siger hun.

Fladfisken var lavet af romkugledej og overtrukket med fondant, som hun efterfølgende malede. 

Det var denne fladfisk-kage, der skabte lidt forvirring blandt Linda Marie Tofts gæster.
Det var denne fladfisk-kage, der skabte lidt forvirring blandt Linda Marie Tofts gæster.
Foto: Privatfoto

'Op på hesten igen'

Linda Marie Toft indrømmer også, at hun engang imellem springer ud i bage- og kageprojekter, hvor hun ikke kan bunde, fordi hun ikke har prøvet det før. 

- Der er ikke andet for end at kaste sig ud i det. Det kan godt være, første gang ikke lykkes, men så må man prøve igen, siger hun. 

Første gang Linda Marie Toft lavede flødeboller i silikoneforme, var det ikke en succes, da halvdelen knækkede. 

- Men så var det bare op på hesten igen, siger hun. 

Sådan her så den første knækkede flødebolle ud.
Sådan her så den første knækkede flødebolle ud.
Foto: Privatfoto

Hun fortæller, at det vigtigste er at gå i løsningsmode og ikke gå i panik, når tingene ikke lykkes, selvom man følger opskriften. 

- I stedet skal man tænke, 'hvad skal der til for at lykkes med det', siger hun.

Og netop dén måde at tænke på og ihærdigheden resulterede også i, at hun lykkedes med nissehue-flødebollerne til sidst. 

Når man skal lave flødeboller, sprøjter og dypper man dem tit i chokolade, men Linda Marie Toft forsøgte med disse nissehuer, som hun støbte.
Når man skal lave flødeboller, sprøjter og dypper man dem tit i chokolade, men Linda Marie Toft forsøgte med disse nissehuer, som hun støbte.
Foto: Privatfoto

Start i det simple

Ifølge Linda Toft er det vigtigste, at interessen er der, så skal resten nok komme. 

Derfor opfordrer hun også til, at man bare kaster sig ud i det med kagebagning, uanset hvor meget erfaring man har med det.

- Start altid i det simple, og så gør øvelse jo mester. Man skal ikke ud i noget ekstravagant den første gang, selvom mange opskrifter lægger op til det. Alle kan blive gode til at bage kage til en hvis grad, siger hun.

Hun tilføjer:

- Man skal bare have interessen, så skal det nok lykkes, så længe man holder ved, siger hun.

Om Krea Kongen Jul

Deltag i konkurrencen

Vil du være med i konkurrencen, så lav flot eller fantasifuld konfekt. Tag et billede af det og upload det herunder, så er du med i konkurrencen om at vinde en kurv fyldt med søde sager og kreative julerier.

Vi skal have dit billede senest torsdag den 2. december kl. 9.00. Du må kun sende et billede.  

Upload dit billede her: