Søren Olesen er vild med at støbe lys - nu vil han se dig dekorere et julelys

Søren Olesen lever af at lave lys. Han udfordrer jer derhjemme til at dekorere et julelys i denne uges udgave af Krea Kongen Jul.

I denne uges udfordring i Krea Kongen Jul skal I derhjemme dekorere et lys.

Og det er ikke hvem som helst, der giver jer inspiration til, hvordan man gør netop dét. 

Det er nemlig Søren Olesen, der har arbejdet som lysestøber i godt 20 år.

- Jeg elsker det arbejde. Det er både kreativt og fysisk hårdt. Man kan slippe kreativiteten løs i forskellige former og farver, og så er det tungt at løfte lysene med stearin i støbefasen, så jeg behøver ikke at gå i fitness, griner Søren Olesen. 

Her har Søren Olesen lavet et serviettryk på lyset. Klip motivet ud og sæt det på lyset med varme fra hænderne eller vha. et strygejern.
Her har Søren Olesen lavet et serviettryk på lyset. Klip motivet ud og sæt det på lyset med varme fra hænderne eller vha. et strygejern.
Foto: Signe Dohn, TV SYD

Julelys som ny udfordring

I denne uge af Krea Kongen Jul har ekspert Søren Olesen vist, hvordan man dekorerer stearinlys på forskellige måder, så de emmer af jul.

- Jeg elsker at eksperimentere med lys. At sno dem på forskellige måder, male på dem, pynte dem med forskellige effekter og eksempelvis lave dem om til nisser. Der er ingen grænser for kreativiteten, siger Søren Olesen.

Han glæder sig til at se, hvad I derhjemme finder på i denne uges udfordring.

- Jeg håber, at de har det sjovt med at finde på alt muligt og måske dekorere det på helt nye måder. Men det skal se godt ud. Det er vigtigt for mig, at det ikke bare er kreativt, men også pænt så man vil have det stående, siger han. 

Fra frisør til lysestøber

Søren Olesen er oprindeligt uddannet frisør, men for godt 20 år siden valgte han at skifte spor helt og totalt. 

Svigerforældrene havde kastet sig over lysstøberi, det samme gjorde svogeren og svigerinden, og så valgte Søren og hans daværende kone at følge trop.

- Min kone var revisor, og jeg var frisør, men vi trængte til at prøve noget nyt, fortæller Søren Olesen.

Og det må man sige, at de gjorde. 

Søren Olesen pakkede sakse og frisørstole sammen, konen smed regnemaskinerne i skraldespanden, og teltpælene blev hevet op af den nordjyske muld og sat i på Rømø for at starte et lysstøberi.

- Vi blev lært op af mine svigerforældre, min svoger og konen lavede lysstøberi i Blåvand, og så kastede vi os over Rømø og senere Fanø, og det har vi aldrig fortrudt, fortæller Søren Olesen, der forklarer, at man ikke kan blive uddannet lysestøber. Det er noget, man bliver oplært i.  

Om Krea Kongen

Håber på mere tid til at eksperimentere

For syv år siden blev Søren og konen skilt, og Søren Olesen overtog lysstøberierne. Siden har han udvidet med tre butikker i Ribe – dog ikke med lys, men med delikatesser og andet godt.

- Lysstøberier skal gerne være der, hvor der er turister. De elsker lys, og de elsker ikke mindst aktiviteter i deres ferier, så de kommer gerne og støber deres egne lys, siger Søren Olesen.

Han fortæller, at tyskerne er meget trofaste. Er der en aktivitet, som de kan lide, og et sted, hvor de føler sig velkomne, så kommer de igen og igen. Derfor har han mange faste kunder i de tyske turister.

Med åbningen af tre nye butikker i Ribe har der ikke været meget tid til at lave og eksperimentere med lys for Søren Olesen selv.

- Jeg håber i fremtiden at få mere tid til at eksperimentere med lys igen. Det savner jeg, siger han.

Indtil videre har han dog fået lov til at eksperimentere lidt igen som ekspert og dommer i Krea Kongen Jul. 

I butikken på Rømø har Søren Olesen en juleafdeling, som står åben hele året rundt.
I butikken på Rømø har Søren Olesen en juleafdeling, som står åben hele året rundt.

Deltag i Krea Kongen Jul

Er du blevet inspireret til at kaste dig over lysene, så tøv ikke med at melde dig til udfordringen. Det er ganske simpelt: Dekorér et julelys, tag et billede af dine kreative udfoldelser og upload det her på siden via formularen herunder.

Deadline for at indsende et billede og være med i konkurrencen er torsdag klokken 9. 

Hver uge finder vi en vinder, der får en julekurv med søde sager og materialer til flere stunder med kreativ leg.

Vi håber, at du vil lege med og deltage i jagten på at blive ugens Krea Konge.

Du uploader dit billede her.