Krea Kongen - ekspert:

Gert gik fra at lave blomsterdekorationer i kælderen til at blive gartner for dronning Ingrid

Gert Jensen havde egentlig ikke forestillet sig, at han skulle lave blomsterdekorationer. Men pludselig befandt han sig i kælderen på Gråsten Slot – gemt lidt væk. På kort tid gik han fra pladsen i kælderen til at blive dronning Ingrids slotsgartnerassistent i mere end to årtier. Det lærte ham det, som han i dag bruger i jobbet som chefgartner i Universe.

Tekst: Nikolaj Toftgaard Jespersen I Video: Line Haunstrup

 

Én af de vigtigste læresætninger, Gert Jensen har fået i sit liv, fik han fra dronning Ingrid. En sætning, som han altid har haft med sig.

 

- En have i stilstand er det samme som en have i tilbagegang. Der skal altid være noget nyt. Det fortalte dronning Ingrid mig, siger Gert Jensen.

 

Den sætning husker han på, når han hvert år skal beslutte, hvad der nu skal ske i den unikke blomsterpark i oplevelsesparken Universe på Als. Siden 2005 har han været chefgartner for parken i Nordborg, men gartneren fra Sønderjylland har prøvet lidt af det hele.

 

Der skal altid være noget nyt. Det fortalte dronning Ingrid mig

Gert Jensen, chefgartner, Universe

 

Han har lavet dekorationer til dronning Margrethes sølvbryllup. Han bidrog med buketter, da prins Joachim skulle have sin Alexandra, og han har været ansat hos dronning Ingrid på Gråsten Slot i mere end 20 år.

 

Læs også Krea Kongen - ny udfordring: Lav en blomsterdekoration

 

I denne uge er han ekspert i TV SYDs lørdagsprogram ’Krea Kongen’, hvor han giver gode råd til at lave blomsterdekorationer. Men det var faktisk tilfældigheder, der gjorde, at han pludselig lavede dekorationer og buketter – og så endda til de kongelige.

Sound on/off

En have i stilstand er det samme som en have i tilbagegang

Dronning Ingrid

Fra fattiggård til en royal kælder

Det lå ikke i kortene, at Gert Jensen i 1978 skulle blive ansat på Gråsten Slot til at hjælpe med at lave buketter og dekorationer. Det var egentlig ikke planen.

 

Gert Jensen er født i Ulkebøl og voksede op på en fattiggård, som hans forældre drev. Her var der store marker og masser af natur. Allerede fra han var fem år gammel, begyndte han at interessere sig for haver og gartnerarbejde. Og det forsatte i flere år.

 

- Da jeg kom i syvende klasse, havde jeg en kammerat, hvis forældre havde en blomsterbutik. Jeg var der altid efter skole, og jeg hjalp til, alt det jeg kunne, siger Gert Jensen.

 

Gert Jensen

  • 63 år
  • Født i Ulkebøl
  • Chefgartner i Universe siden 2005
  • Uddannet væksthusgartner i Ragebøl med afsluttende skoleforløb i Beder
  • Ansat på Gråsten Slot i 1978, hvor han senere blev slotsgartnersassistent
  • Arbejdede på produktionsskole i tre år efter han stoppede på Gråsten Slot
  • Har lavet buketter, dekorationer m.m. til flere større royale arrangementer

 

Selvom han var vild med blomsterdekorationer, så gjorde han ikke mere ved det. Han ville nemlig være gartner og arbejde med drivhuse.

Derfor tog han en uddannelse som væksthusgartner i Ragebøl, men da uddannelsen var færdig, var der ikke noget job til ham. En foreslog, at han søgte arbejde ved Gråsten Slot.

 

- De havde et gammelt drivhus, men ikke noget, som jeg arbejdede med. Så jeg kunne få lov at lave buketter og dekorationer nede i kælderen, og så var der andre, der fik ansvar for at stille det frem for dronning Ingrid. Der var et hierarki, og jeg stillede ikke pynt frem, griner Gert Jensen.

 

Pludselig befandt han sig i kælderen på Gråsten Slot - i et job, som han ikke regnede med, men som han viste sig at have talent for. Et talent, som rakte længere end blot at binde buketter i kælderen.  

Billedet her stammer fra 1996. Dronning Ingrid og prinsesse Benedikte har besøg af nogle spejdere, der hjælper til med arbejdet i haven på Gråsten Slot. De samler penge ind til børn i den tredje verden.  - De spejdere lavede ikke så meget, husker Gert Jensen grinende.  Foto: Bent Sejersen/Ritzau Scanpix

Sommerblomster og stauder

Gert Jensen valgte at tage på et binderikursus på en gartnerskole i Beder, og tre måneder senere var han blevet dygtigere. Så dygtig, at han overtog ansvaret for al pynt, dekorationer og faste buketter på Gråsten Slot.

 

Selvfølgelig i samarbejde med dronning Ingrid. 

 

- Jeg lærte utroligt meget. Dronningen havde en kæmpe tålmodighed. Jeg havde stort set frie hænder, og jeg udviklede mig meget, fordi jeg kunne lave, hvad jeg ville. Men dronningen havde ét krav, siger Gert Jensen.

 

Hun så gerne, at blomsterne kom fra hendes egen have på Gråsten Slot. Det var ikke noget med at gå ud og købe blomster andre steder. Gråsten Slotshave skulle levere blomsterne. Dén fik Gert Jensen med tiden også ansvaret for, da han blev slotsgartnerassistent for dronning Ingrid.

 

Hun elskede stauder og sommerblomster, og det blev min fornemmeste opgave at få det til at gro.

Gert Jensen, chefgartner, Universe

 

- Hun elskede stauder og sommerblomster, og det blev min fornemmeste opgave at få det til at gro. Der skulle også gerne ske noget nyt, og det skulle gerne være rene farver og ikke et miks af sorter, siger Gert Jensen.

 

I 23 år var han gartner for dronning Ingrid på Gråsten Slot. En tid, han ser tilbage på med glæde. En tid, hvor han lærte alt det, han kan i dag. I 2000 døde dronning Ingrid. Et år senere stoppede Gert Jensen som gartner på slottet. Det var ikke det samme mere.

Sound on/off

Nu var det op til mig selv, og det skulle jeg vende mig til. Jeg tror, at jeg gik og snakkede med mig selv i den periode

Gert Jensen, chefgartner, Universe

Ingen dronning til at bestemme

Siden 2005 har Gert Jensen været ansat som chefgartner i Universe. Her har de alt fra jordbær til gulerødder, planter med duft af cola og chokolade og så selvfølgelig blomster i alverdens farver. Men da Gert Jensen tiltrådte i jobbet, var det meget anderledes.

 

 

- Da jeg startede i Universe, var det en helt ny park. Der var ingenting, og det var lidt kedeligt. Så jeg fik lov til at lave det hele om, siger Gert Jensen.  

 

Hvert år udplanter de over 10.000 sommerblomster. Passionen for sommerblomsterne stammer tilbage fra dronning Ingrid og tiden på Gråsten Slot. Nu er der bare en forskel - nu er det kun Gert Jensen, der bestemmer.

 

Sådan beskriver Gert Jensen en flot dekoration

Det kommer meget an på lejligheden, men jeg vil nok opdele det i to kategorier. Dekorationer til hjemmet og dekorationer til festlige lejligheder. 

 

Hvis der er tale om en dekoration til hjemmet, så kan jeg godt lide, at der er meget natur i. Man skal tage ud i naturen og finde nogle ting. Det må gerne være krumt og skævt. Det skal have et liv og må gerne være lidt vildt.  

 

Hvis der er tale om en dekoration til festlige lejligheder, så vil jeg foretrække at vælge mange blomster og afstemme farvetonerne.

 

- Det var lidt specielt. Jeg var vant til at have en dronning at arbejde for. Hun bestemte, hvordan parken så ud. Nu var det op til mig selv, og det skulle jeg vende mig til. Jeg tror, at jeg gik og snakkede meget med mig selv i den periode, griner Gert Jensen.  

 

I 15 år har Gert Jensen haft jobbet i Universe. Hvis krop, sjæl og lyst vil det, så fortsætter han gerne to år endnu. Måske tre. Det kunne også blive fire. Det ved han ikke helt. Men uanset, hvor længe han fortsætter, så vil han skifte sorter ud hvert år. For som han lærte ved dronning Ingrid:

 

- En have i stilstand er det samme som en have i tilbagegang. Så hvert år skal der være noget nyt. Gæsterne skal jo ikke se det samme hvert år, siger Gert Jensen.  

 

Har du fået mod på at lave din egen dekoration? Så læs her, hvordan du deltager i Krea Kongen og uploader dit billede til konkurrencen.