TV der bevæger dig

KREA KONGEN

Krea Kongen - ny udfordring: Nu skal du bygge den fedeste hule

Nu er det tid til at finde dit indre legebarn frem og slippe kreativiteten løs hjemme i stuerne, ude i haven eller i skoven. I denne uge udfordrer vi seerne og beder dem bygge den vildeste hule og blive ugens Krea Konge. Læs, hvordan du deltager i konkurrencen.

00:32

Thorke Østergaard er naturvejleder i Horsens Kommune. Han er ugens ekspert i Krea Kongen og giver gode råd til at lave en hule.

Vi har nok alle sammen på et eller andet tidspunkt, da vi var børn, lavet vores egen hule, Et gemmested eller en hemmelig base, hvor man kunne lukke hele verden ude. 

Og det fede ved at lave en hule er, at man kan bruge alverdens ting og genstande. Det er kun fantasien, der sætter grænser, så vi vil gerne se, hvordan du tackler sådan en opgave. 

I denne uges udfordring i 'Krea Kongen' skal du bygge en hule lige efter dine egne ideer og ønsker. Det er lige meget, om du bygger den hjemme i stuen, ude haven eller blandt skovens træer. Det er helt op dig, og du har alle muligheder for at slippe kreativiteten løs og bygge den vildeste hule i Syd- og Sønderjylland. 

Så hvis du er god til at bygge og lege, så er det måske dig, der kan blive ugens Krea Konge. 

Ugens ekspert: Det skal være sjovt

Det er som sagt ikke afgørende, om du bygger din hule udenfor eller indenfor. Det betyder ikke noget, om det er i et træ eller nede på jorden. Uanset om du bygger en stor eller lille hule, så handler det for ugens ekspert om at have det sjovt med projektet. 

Thorke Skjærlund Østergaard vil i løbet af ugen af komme flere tips og tricks til at bygge en hule. Foto: Line Haunstrup

I denne uge er det naturvejleder i Horsens Kommune, Thorke Skjærlund Østergaard, der er ugens ekspert. Han ser frem til at være dommer og se de forhåbentlig mange indsendte på bud på, hvordan en hule kan se ud. 

Jeg synes, at det er vigtigt, at en hule er hyggelig og kreativ. Det skal være en leg at lave en hule

Thorke Østergaard, naturvejleder, Horsens Kommune

- Jeg synes, at det er vigtigt, at en hule er hyggelig og kreativ. Det skal være en leg at lave en hule, og det skal være sjovt. Der er ikke brug for vaterpas, når man laver huler, siger Thorke Østergaard.

Du kan bruge tæpper, puder i stuen, gamle brædder eller grene og pinde, som du finder i naturen. Det behøver ikke at være svært, men det kan måske være nyttigt med et par tips og tricks. Dem har Thorke Østergaard heldigvis flere af.

Hvis dit hulebyggeri kræver, at du skal binde ting sammen, så viser Thorke Østergaard i denne video tre simple og gode knob, som enhver kan lære. 

01:01 Luk video

Råbåndsknob

  • Råbåndsknobet fungerer godt, når du har to stykker tov, du gerne vil binde sammen. Det er et fladt knob, som er let at lære. Hvis der er meget træk på, så kan knobet være rigtig besværligt at få bundet op igen, men det kan holde til meste - også til din hule. 

Dobbelt halvstik

  • Et af de mest almindelig knob er et dobbelt halvstik. Det kan bruges som en afslutning, når man skal binde noget fast om en ting. Hvis man laver knobet ordentlig, så er princippet, at det 'låser' sig selv og på den måde ikke rykker sig.

Tømmerstik

  • Tømmerstikket er et meget let knob at lære, men det er stadig effektivt. Man bruger det, når man skal snøre ting sammen. 

I videoen her går Thorke Østergaard i detajlen med, hvordan du kan binde en tipi. Endnu lidt inspiration til at lave din egen hule. 

01:36 Luk video

Slå dig løs - respektér naturen

Hvis du ønsker at bruge knobene ude i den fri natur til at bygge din hule, så skal du tænke over, hvordan du opfører dig i naturen. 

Der gælder nemlig særlige regler, hvis man vil bygge i naturen, siger Thorke Østergaard. 

- Man må ikke klippe grene af nåletræer. Heller ikke løvtræer, der er under ti meter høje. Så man skal have respekt for naturen, siger Thorke Østergaard. 

Byggereglement for huler i naturen

I princippet kræver hulebyggeri tilladelse fra grundejeren. I praksis behøver du ikke spørge om lov på Naturstyrelsens arealer, hvis du overholder tre regler:

  1. Tag hensyn til andre i skoven – træk hulen væk fra de store skovveje.
  2. Byg af naturen egne, forgængelige materialer. Søm, skruer, trykimprægneret træ, plastik og mursten hører ikke hjemme i skoven.
  3. Byg huler af træ, som allerede er fældet. Reglen lyder, at man kun må skære grene af løvtræer, som er højere end 10 meter. Men for det meste finder du nemt fældede træer og grene i skovbunden.

Kilde: Naturstyrelsen

Er du blevet inspireret til at lave din helt egen hule, så kom endelig i gang. Vi glæder os rigtig meget til at se dit resultat. Ønsker du at deltage i konkurrencen, så kan du her på Krea Konge-siden læse mere om, hvordan du uploader et billede af din hule og tilmelder dig konkurrencen. 

Deadline for at indsende et billede og være med i konkurrencen er hver torsdag klokken 9. Du kan også uploade dit billede i formularen herunder.

Vi håber, at I vil lege med og deltage jagten på at blive ugens Krea Konge.  

 

Mest sete på tvsyd.dk