Direktør har krav til Ecco, inden han køber flere sko

Eventyrsports direktør melder klart ud, at han ikke vil købe nye Ecco-sko, før den sønderjyske virksomhed uddyber beslutning om at blive i Rusland.

Opdatering: Artiklen er kl. 17.58 opdateret med skriftligt svar fra Ecco.

Snart kan du måske gå forgæves efter Ecco-sko i outdoorkæden Eventyrsports 15 butikker.

Der bliver nemlig ikke placeret nye ordrer hos Ecco fra outdoor-kæden Eventyrsport, før Ecco melder mere ud til offentligheden om virksomhedens aktiviteter i Rusland.

Sådan siger kædens stifter og direktør, Lars Sejer Sørensen, til TV SYD.

- Hvis der ikke kommer noget mere kommunikation ud, så køber vi ikke flere Ecco-sko, siger Lars Sørensen.

Ecco har 250 butikker og 1.840 ansatte i Rusland. Men Ecco har meldt ud, at butikkerne vil forblive åbne.

Og Lars Sørensen har brug for, at Ecco delagtiggør offentligheden mere i overvejelserne bag, end Ecco har gjort indtil. 

1. marts udsendte Ecco en pressemeddelelse med budskabet om, at virksomheden ikke ville udvide sine aktiviteter i Rusland. 

I Jyllands-Posten begrundede Eccos administrerende direktør, Panos Mytaros, beslutningen med, at det var for de russiske ansattes skyld.

Hvad er det, Ecco skal sige, for at I vil sælge deres sko?

- Hvorfor de gør, som de gør, så vi kan forstå dem. Det har virket utroværdigt indtil nu. Jeg har brugt timevis på at ringe og skrive til Ecco mange gange hver uge, siden den her krig startede. Vi har ikke fået nogen svar, så derfor bliver de nødt til at komme på banen.

Disse danske virksomheder fortsætter i Rusland

Det amerikanske universitet Yale University har lavet en opgørelse over, hvilke virksomheder der forstætter deres aktiviteter i Rusland. Fem danske virksomheder er på listen:

  • Ecco - har indstillet alle nye investeringer, men fortsætter salg
  • FL Smidth - laver ikke nye forretninger
  • Rockwool - har droppet nye investeringer i landet, men fortsætter eksisterende operationer
  • Vestas - har droppet nye investeringer i landet, men fortsætter eksisterende operationer
  • Welltec - laver ikke nye forretninger


Kilde: Yale University

Tirsdag kunne TV SYD fortælle, at Sport24 heller ikke vil købe Ecco-sko igen, før den sønderjyske virksomhed ændrer tilgang til Rusland.

Siden Ruslands invasion af Ukraine har en lang række danske virksomheder ellers lukket deres forretninger i Rusland som en direkte konsekvens af krigen i Ukraine.

Ifølge en opgørelse fra det amerikanske universitet Yale University er Ecco én af fem danske virksomheder, der hverken har trukket sig helt ud af Rusland eller skruet ned for forretningen i landet efter invasionen af Ukraine.

quote

De (Ecco, red.) er havnet i et forfærdeligt dilemma

Lars Sejer Sørensen, direktør, Eventyrsport

"Intenst" møde med Ecco

Onsdag formiddag var Lars Sejer Sørensen til, hvad han kalder et "intenst" møde hos Ecco i Bredebro.

Til mødet fik han mere forståelse for, hvilken situation Ecco står i.

- Det er vanskeligt og komplekst, og det er meget vigtigt, at vi bevarer roen. Det skylder vi Ecco. De er havnet i et forfærdeligt dilemma, siger direktøren.

Ikke desto mindre vil han have den sønderjyske skovirksomhed til at melde klart ud til offentligheden - uanset hvordan Ecco så stiller sig over for Rusland.

- Vi synes, det er fair at give dem lidt tid, men de bliver nødt til at komme og forklare sig, siger Lars Sørensen.

quote

Hvis vi skulle smide sko for en million kroner ud, så ville den danske fælleskasse gå glip af 250.000 kroner

Lars Sejer Sørensen, direktør, Eventyrsport

Vil ikke selv pille sko ned fra hylderne

Selvom Lars Sørensen indtil videre har fået svar på nogle af de spørgsmål, han havde, så holder han fast i, at Eventyrsport ikke vil købe nye Ecco-sko ind, når lageret på cirka 6.000 Ecco-sko er blevet solgt ud.

Men han er heller ikke klar til selv at pille skoene ned fra hylderne i Eventyrsport.

- De sko, vi har i vores butikker, er købt og betalt. De har intet med Ecco at gøre. Hvis vi skulle smide dem ud, så ville det gå ud over Eventyrsport og vores medarbejdere. Det gør ingen forskel på Rusland og krigen, sagde Lars Sørensen tirsdag til TV SYD.

Men så er I jo heller ikke klar til at tage det tab, som I netop beder Ecco om at tage?

- Ecco betaler løn til russiske medarbejdere, der så betaler skat i Rusland. Det kommer Putin til gavn. Der er intet af det, vi tjener, der havner i Putins kasse. Hvis vi skulle smide sko for en million kroner ud, så ville den danske fælleskasse gå glip af 250.000 kroner, sagde Lars Sørensen.

TV SYD har forsøgt at få et interview med Ecco, men virksomheden ønsker ikke at stille op.

Som svar på fremstillingen af Eventyrsports kritik og ønske om mere åbenhed har Eccos presseteam i stedet sendt et skriftligt svar.

- (...) Vi i en løbende dialog med vores samarbejdspartnere har tilstræbt at gøre det klart, at vi til enhver tid følger regeringens retningslinjer. Vi respekterer alle vores samarbejdspartneres bevæggrunde for deres individuelle beslutninger og kan i øvrigt ikke nikke genkendende til din nedenstående fremstilling. Derudover har vi ikke yderligere at tilføje.