Esbjergenser flygtede fra krigen i Ukraine - nu vil han hjælpe med at genopbygge landet

I disse dage deltager Thomas Sillesen i en genopbygningsmesse i Warszawa i Polen, hvor Danmark har en af de største stande.

Den 24. februar sidste år vågnede Thomas Sillesen til lyden af bomber, da Rusland invaderede Ukraine. Han flygtede ud af landet, men vendte tilbage til Odessa i det sydvestlige Ukraine knap fire måneder senere. 

quote

Jeg vil gerne være med til at genopbygge Ukraine

Thomas Sillesen

I denne uge deltager han sammen med 30 danske virksomheder i konferencen Rebuild Ukraine i Warszawa i Polen. Her fremviser de produkter, der kan hjælpe i genopbygningen af landet. 

TV SYD har fulgt esbjergenseren, siden Rusland invaderede Ukraine, og da han flyttede tilbage til Ukraine i sommer. Han ejer sin egen ingeniørvirksomhed, der også har en filial i Esbjerg.

Der er mange forskellige virksomheder til stede ved konferencen, der blandt andet kan tilbyde løsninger inden for kritisk infrastruktur, byggesektoren og logistik. 

Det forventer Thomas Sillesen, at Ukraine får brug for, når de skal genopbygge landet. 

Den danske messestand er den næststørste - kun overgået af den tyske.
Den danske messestand er den næststørste - kun overgået af den tyske.
Foto: Thomas Sillesen

Esbjergenserens ingeniørvirksomhed kan bidrage med at designe el-anlæg og beregne byggerier, så de kan holde. De har bygningskonstruktører, projektledere og folk, der kan lave tegninger og dimensionering af vedvarende energianlæg.

- Jeg vil gerne være med til at genopbygge Ukraine, og det er jo det, det hele drejer sig om her ved konferencen, siger direktøren for Akkerman Engineering Solutions.

Thomas Sillesen fortæller, at bygningerne flere steder i Ukraine bliver genopbygget på kort tid, hver gang de bliver ramt. Ifølge direktøren er det svært at se i Kiev, at der er krig. 

Viceadministrerende direktør, Thomas Bustrup, udtaler til Ritzau, at den danske stand er den næststørste. Kun overgået af Tyskland, der møder med flere virksomheder.

- Historisk har danske virksomheder været aktive i Ukraine, og det, synes de, forpligter til at være med. Samtidig har de en række kompetencer, som kan bruges i genopbygningen af hospitaler, huse og skoler på en bæredygtig måde.

Siden Thomas Sillesen flyttede tilbage til Odessa i juni sidste år, er eksplosioner og luftalarmer blevet en del af dagligdagen. Han mærkede dog ikke meget til krigen.

- Da jeg hørte, at dagligdagen så småt var ved at vende tilbage, så skulle jeg også tilbage til mine ukrainske medarbejdere, forklarede han, da TV SYD snakkede med ham i juni.