Teglværk: Hvis der lukkes for gassen, må vi stoppe hele produktionen

En række af store danske virksomheder er ikke sikret gas, hvis der pludselig lukkes for gassen til Danmark. Flere af dem ligger i Syd- og Sønderjylland.

Konsekvenserne af krigen i Ukraine spreder sig lige så stille til resten af verden. 

Flere store danske virksomheder er begyndt at planlægge, hvad de skal gøre, hvis ikke de kan modtage gas til deres produktion. 

Det viser en rundringning, som TV SYD har foretaget. 

quote

- Vi er mere nervøse nu end for 14 dage siden. Hvis der lukkes for gassen, må vi stoppe hele produktionen.

Andreas Christensen, direktør

Men først skal vi lige fastslå, hvorfor disse store virksomheder kan miste den vigtige energikilde. 

EU-lovgivning betyder nemlig, at visse gaskunder ikke kan få gas, hvis der opstår en brist i forsyningen. Det er kunder, som har et gasforbrug, der overstiger 2,6 millioner kubikmeter om året. Når der er mangel på gas, er det disse kunder, som bliver først ramt.

Udpegelsen af virksomhederne foretages af Energinet og sker på baggrund af kriterier fastsat af Energistyrelsen.

Disse ikke-beskyttede kunder skal selv sørge at sikre deres produktion, hvis der kommer et længerevarende svigt i gasforsyningen. 

Det har tidligere virket som et hypotetisk scenarie, men nu er det pludselig en virkelighed, virksomhederne må forholde sig til.

Flere store virksomheder i Syddanmark

Der er i alt 48 virksomheder på listen, som tæller danske mastodonter som Novo Nordisk, Carlsberg, Arla og Danish Crown. 

I Syd- og Sønderjylland ligger Vesterled Teglværk i Sønderborg, som er en del af Egernsund Wienerberger. De er også på listen over ikke-beskyttede kunder, og så er de nervøse. 

Det fortæller direktør Andreas Christensen. 

- Vi er mere nervøse nu end for 14 dage siden. Hvis der lukkes for gassen, må vi stoppe hele produktionen, siger han. 

IKKE-BESKYTTEDE SYDJYSKE VIRKSOMHEDER

  • Arla
  • Danish Crown
  • Vesterled Teglværk
  • Palsgaard
  • Carlsberg
  • Andels-Kartoffelmelsfabrikken
  • Shell
  • Brdr. Hartmann
  • Hamlet Protein
  • Saint-Gobain Danmark 
  • Skærbækværket 


Kilde: Energinet

Teglværket leverer blandt andet materialer til byggepladser, som bliver ramt, hvis Vesterled Teglværk stopper produktionen. Teglværket bruger fem millioner kubikmeter gas om året.

- Et længere stop for gassen betyder lukkede byggerier, så det spreder sig som ringe i vandet. Men vi kan ikke gøre noget ved det, siger Andreas Christensen videre. 

Virksomheden har 300 ansatte i Skandinavien og 35 på teglværket i Sønderborg. 

Mejerigiganten Arla har mejerier flere steder i Danmark, men to af dem ligger i Esbjerg og Fredericia. Også her har virksomheden taget forbehold for risikoen for mangel på gas. 

- Det har vores største opmærksomhed. Jeg kan ikke give detaljer, men vi forbereder os på, at der kan blive lukket for gassen. Vi har i så fald en plan, som sikrer, at vi kan fortsætte driften, siger Jesper Skovlund, pressechef for Arla i Danmark.

Danish Crown har tre slagterier på listen over ikke-beskyttede virksomheder, hvor to er placeret i Horsens og Sønderborg. Også her har man gjort sig tanker om, hvordan butikken kan køre videre.

- Det vil give os udfordringer. Vi arbejder på at finde løsninger, som hurtigt kan nedbringe vores afhængighed af gas, så vi kan sikre vores andel af fødevareforsyningen, siger pressechef hos Danish Crown Jens Hansen til Finans.

Shell solgte raffinaderiet i Fredericia i 2021 til den amerikanske kapitalfond Postlane Partners. Det er ét ud af to olieraffinaderier i Danmark, som har kapacitet til at raffinere cirka 3,4 millioner tons råolie per år.
Shell solgte raffinaderiet i Fredericia i 2021 til den amerikanske kapitalfond Postlane Partners. Det er ét ud af to olieraffinaderier i Danmark, som har kapacitet til at raffinere cirka 3,4 millioner tons råolie per år.

Hos pakkevirksomheden Brdr. Hartmann i Tønder har de allerede forberedt sig på et scenarie, hvor gassen slukkes. 

- Vores dampkedler kan køre på gas og olie. Vi kan med kort varsel lave modificeringer, hvor vi kan skifte til olie. Så driften er ikke akut truet, hvis scenariet skulle opstå, siger fabriksdirektør Søren Elstrøm. 

Danmark er godt polstret

Hvis der skulle komme mangel på gas, ville hele Europa blive påvirket. Men Danmark har et godt udgangspunkt, hvis der skulle opstå gasmangel. 

Det skrev Energistyrelsen på sin hjemmeside den 27. februar. 

De skriver også, at gasforsyningen ikke er aktuelt truet, men at de er gået i dialog med de virksomheder, som bruger gas og kan blive påvirket.

40 procent af den naturgas, der forbruges i Danmark, stammer fra Rusland. Det er planen, at naturgasfeltet Tyra skal åbne i 2023 og igen forsyne danskerne med gas.