Næstsmukkest i Danmark er Bramming

Bramming er blevet kåret til den næst-smukkeste stationsby i Danmark. Ikke nogen lille ting, når man tager i betragtning, at der er 500 af slagsen.

- Lille spejl på væggen der, hvem er næst-smukkest i landet her? Nej vel, sådan spurgte den onde stedmor netop ikke i brødrene Grimms Snehvide. Men når man er en lille by i et forblæst hjørne af kongeriget uden meget kogleri, så er næstbedst godt nok. Og Bramming er netop blevet kåret til Danmarks næst-smukkeste stationsby.

-  Det er en dejlig nyhed. Det kan skabe noget opmærksomhed om byen og kan måske få folk til at køre ind og gå en tur i byen, fortæller byplanlægger Kristine Dagnæs-Hansen fra Esbjerg Kommune.

Når I nu ikke kan komme til Maldiverne eller Moldova, så er her de ti smukkeste danske stationsbyer

Stationsbyen er et helt kapital i dansk byudvikling. Der er omkring 500 i Danmark og de opstod i anden halvdel af det 19. århundrede, hvor jernbanen bredte sig.
Først kom der en station. Siden fulgte et hotel, så et apotek, så en købmand og så nogle flotte villaer, så stationsforstanderen, apotekeren og grossereren kunne bo stands-mæssigt. Hvis I finder jeres gamle VHS bånd frem med hele Matador serien, kan I se arketypen på en stationsby. Caféen ved stationen hedder i øvrigt stadig Postgården.

Sydvestjyske Museer
Storegade 1 i Bramming i gamle dage.
Foto: Sydvestjyske Museer


Men siden har smag og behag ændret sig og mange af de gamle bygninger er blevet malet over, pudset over, bygget om eller fået tilføjet tilbygninger.

- Det her hus i Storegade har på et tidspunkt været turkis. Det har sikkert været pænt engang, fortæller Kristine Dagnæs-Hansen.

Grunden til at hun har en mening om Storegade 1 er, at Esbjerg Kommune faktisk har været med til at  betale for tilbagerestaureringen af 10 huse i Bramming. 27,5 millioner kroner er der sat af, så kommunen yder tilskud, hvis husejerne også smider penge i.

- Jeg synes, det er dejligt, at husejerne vil være med og bruge nogle penge på at gøre deres huse mere autentiske, mener Mette Slyngborg, museumsinspektør, Sydvestjyske Museer.

Hun står foran et hus på Fundersvej, der har været igennem en omfattende slankekur og afpudsning og nu ganske rigtigt ligner noget fra en anden tid.

Bramming blev altså næst-smukkest af de 10 finalister. Smukkest blev Haslev på Sjælland, og vi finder vores egen Lunderskov som nummer fem på listen. Det er foreningen Historiske Huse, der står bag hæderen.