TV der bevæger dig

Borgmestre: Udlændinge skal beholde deres stemmeret

Dansk Folkeparti vil fjerne stemmeretten for udenlandske borgere, der bor i Danmark. Men det forslag er flere borgmestre i mod.

DF vil fjerne stemmeretten for udlændinge, der bor i Danmark. Det vil være et forkert signal at sende, mener Vejles borgmester.

Udlændinge, der bor i Danmark kan i dag ikke stemme ved Folketingsvalget, men de har stemmeret ved kommunal- og regionsvalg. Det vil Dansk Folkeparti lave om på.

De foreslår, at bosiddende udlændinge skal bestå en dansk sprogtest for at få lov til at stemme ved de kommende kommunal- og regionsvalg.

Men det forslag møder ikke meget opbakning blandt borgmestre i Syd- og Sønderjylland.

- Det vil sende et forkert signal i forhold til integration, siger Vejles borgmester, Jens Ejner Christensen (V), til TV SYD. 

Læs også Dansk Folkeparti: Sæt et grænsehegn op tværs gennem hele Sønderjylland

- De arbejder, bor og betaler skat her, så det er rimeligt, at de også har en indflydelse på de nære ting som f.eks. daginstitutioner og sygehuse.

Han bakkes op af Haderslevs borgmester.

- De regler vi har, skal vi holde fast i, siger H.P. Geil (V) til TV SYD.

Selvom han dog – ligesom Tønders borgmester - ikke mener, forslaget er noget kommunalpolitikere behøver tage stilling til.

Ved det seneste kommunalvalg stemte 98.577 personer med udenlandsk statsborgerskab, og ved efterårets kommende kommunalvalg er 349.451 berettigede til at stemme.

Borgere fra lande udenfor EU skal have permanent opholdstilladelse og have boet i Danmark i tre år for at få lov at stemme ved kommunal- og regionsvalg. EU-borgere kan allerede stemme fra den dag, de får fast bopæl i landet.