De store partier opstiller hver én kvindelig spidskandidat

Det kniber for partierne med at få opstillet kvinder til kommunalvalget. Og det står åbenbart særlig slemt til i det syd- og sønderjyske. Her opstiller de to største partier kun en enkelt kvinde som spidskandidat.

En enkelt kvinde fra hvert parti. Det er, hvad det kan blive til, når man tæller antallet af kvindelige spidskandidater til kommunalvalget 2017 sammen for Venstre og Socialdemokraterne i de syd- og sønderjyske kommuner. 

Venstre genopstiller borgmesteren i Hedensted, Kirsten Terkilsen, mens Socialdemokratiet opstiller Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup som borgmesterkandidat i Billund Kommune.

Og det er en skam, at der er så få kvinder, mener Ann Charlotte Gaardsvig.

- Ja, jeg synes faktisk, det er ærgerligt, at der ikke er flere. Det kommer bag på mig, siger hun til TV SYD.

Hun tror mange kvinder vælger politik fra, fordi det kræver meget og kan være svært at få til at gå op med familielivet.

- Jeg har store børn, så da jeg stillede op som spidskandidat ved sidste valg, vidste jeg, at jeg havde tiden til det og opbakningen hjemmefra. Det kræver også mere at være spidskandidat end almindelig kandidat, fortæller Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup.

I Varde har Socialdemokraternes kandidatudvalg forsøgt at overtale flere kvinder til at stille op.

- Vi har spurgt rundt omkring, og de synes det lyder interessant, men de siger alle sammen, at det ikke skal være lige nu, siger Niels Ole Beck (Socialdemokratiet), der er formand for kandidatudvalget i Varde.

Han ærgrer sig også over, at det er så svært at få kvinderne til at stille op.

- Vi vil helt klart gerne have flere kvinder, siger han til TV SYD. 

Han håber dog, at udviklingen er ved at vende. 

- Der er kommet flere kvindelige ledere i landspolitik, og jeg tror, det er en proces, der er gået i gang, siger Niels Ole Beck.