Glem valgplakater og kampagner: Her skal borgerne nok stemme alligevel

På Fanø stemte flere end fire ud af fem vælgere ved sidste kommunalvalg, selvom øboerne hverken bliver disponeret for valgplakater eller kampagner.

Selvom der er valgkamp, så hænger der ikke nogle smilende ansigter i lygtepælene på Fanø. I den lokale brugs er der ingen kampagner for at få folk til at stemme. Byrådet på Fanø gør faktisk ikke noget ekstraordinært for at fortælle om det kommende kommunalvalg.

Det gjorde de heller ikke i 2013, men alligevel stemte 83,7 % af øens stemmeberettigede borgere ved sidste kommunalvalg. Dermed var Fanø Kommune den kommune i hele landet, hvor stemmeprocenten var højest.

quote

Hvis borgerne vil noget, så banker de bare på mit kontor, og så kommer de oftest ind med det samme.

Erik Nørreby (V), borgmester, Fanø

- Det lokale engagement er meget stort, hvad enten det er her til valget eller i dagligdagen, hvor vi har mange frivillige, der knokler i foreningerne. Vi går virkelig op i lokalsamfundet herovre, siger borgmester Erik Nørreby (V) til TV SYD om de imponerende tal.

Direkte kontakt med politikerne

På øen, det kun tager få minutter at sejle til fra Esbjerg, bor der kun omkring 3.400 fanikker. Og ifølge borgmesteren skal en del af forklaringen på den høje stemmeprocent findes i netop kommunens størrelse.

- Jeg får mange direkte henvendelser fra borgerne. Der er ikke den der adskillelse mellem borgerne og det politiske niveau. Hvis de vil noget, så banker de bare på mit kontor, og så kommer de oftest ind med det samme, lyder det fra borgmesteren.

Den samme forklaring kommer fra den yngste kandidat til byrådet på Fanø, Frej Kofoed Petersen (C). Han er også formand for det eneste ungdomsparti på øen, Konservativ Ungdom på Fanø.

- Vi er et lille samfund, hvor man kender politikerne. Man har haft dem som lærere i skolen, som fodboldtræner eller handlet med dem i brugsen. Det giver et godt indblik i politikerne som personer, mener han.

- Vi står sammen

De unge på Fanø er generelt også gode til at sætte deres kryds ved valg. I det lille lokalsamfund var det næsten 62 % af de unge, der stemte. Det suverænt højeste tal i Syd- og Sønderjylland for den aldersgruppe.

På den lokale skole, Fanø Skole, kan eleverne endnu ikke stemme. Men her har eleverne et bud på de unges store interesse i det lokale demokrati. 

- Vi er sådan et lille samfund, og så står vi lidt mere sammen, tror jeg. Mange af os kender hinanden, så vi snakker tit med folk, og det gør, at man får lyst til at være mere med i samfundet, mener Christian Kaas Thyssen, der går i 8. klasse på øen.

quote

Jeg tror, vi er så langt i Udkantsdanmark, at vi er nødt til at holde sammen for at lykkes med noget større.

Jeanett Exner, kreativ direktør, Realen på Fanø

Christian Kaas Thyssen får mulighed for at stemme ved det næste kommunalvalg om fire år, og han glæder sig til at få indflydelse. Mange af eleverne på skolen er generelt interesserede i lokalsamfundet på Fanø, fortæller Christian Kaas Thyssens lærer Lea Winther.

- Forældrene spiller en rolle her, for man snakker om tingene, og der er nogle offentlige debatter, man følger med i. Det bliver lidt mere nært end en stor kommune som København.

Sammenhold i Udkantsdanmark

På Kulturhuset Realen på øen kan de ikke undvære de frivillige. Her mærker de i den grad engagementet i lokalsamfundet, og for dem er det ikke en overraskelse, at det også viser sig ved valg.

- Her er du nødt til at brænde, hvis du vil have noget til at ske – det kommer ikke ind af brevsprækken til dig. Jeg tror, vi er så langt i Udkantsdanmark, at vi er nødt til at holde sammen for at lykkes med noget større, siger den frivillige kreative direktør, Jeanett Exner. 

Selvom der altså hverken er valgplakater eller stemmekampagner, så har fanikkerne deres egen opskrift på en høj stemmeprocent. Det vil vise sig 21. november, om den opskrift duer igen ved dette valg.