Her kan ét parti få absolut flertal

I fire af de 14 kommuner TV SYD dækker er der mulighed for absolut flertal. I de tre kan Venstre sætte sig tungt på magten. I en kan det blive Socialdemokratiet.

I Varde og Billund lykkedes det Venstre ved kommunalvalget i 2013 at få absolut flertal i de to byråd. Dog forlod venstremanden Ulrich Kristensen partiet i marts i år, og meldte sig ind i Radikale Venstre, som han også stiller op for ved dette valg.

Begge kommuner er traditionelt stærke Venstre-kommuner, og spørgsmålet er om de også ved dette valg vil kunne sætte sig tungt på magten.

Et parti har absolut flertal, når de har mere end halvdelen af mandaterne i en kommunalbestyrelse. 

Under konstitueringen af kommunalbestyrelsen behøver et parti med absolut flertal ikke at gå sammen i en koalition med andre partier eller lister for at få borgmesterposten. Så vil partiet selv sidde på det nødvendige flertal for, at kunne bære sin politik igennem i byrådet.

Kan Bjerregaard og co. få absolut flertal?

Socialdemokratiet fik ti mandater ved sidste kommunalvalg i Fredericia. Med støtte fra venstrefløjspartierne SF og Enhedslisten kunne Jacob Bjerregaard hænge borgmesterkæden om halsen.

Êt mandat mere, så har Socialdemokratiet 11 ud af 21 pladser i Fredericia byråd og dermed absolut flertal.

Der er dog et men ved Folketingsvalget i 2015 var Dansk Folkeparti populære, og DF fik hver tredje stemme i Fredericia. Dansk Folkeparti fik omkring hver tiende stemme til Kommunalvalget i 2013. Det betød, at DF fik 3 mandater og senere ét mere, da Inger Nielsen gik fra Konservative og over til DF.

Partiet har fået ny spidskandidat i Karsten Byrgesen. Om blandingen af den nye dreng i klassen og det gode valg i 2015 smitter af på Kommunalvalget må aftenen vise. 

Intet tyder dog på, at Bjerregaard og Socialdemokratiet er blevet mindre populære de seneste fire år, så spørgsmålet er: Får Jacob Bjerregaard absolut flertal ved dette valg?

Koldings Jørn Pedersen er en populær borgmester

I Kolding satte Venstre sig tungt på byrådspladserne ved valget i 2013, hvor de fik 43,5 procent af alle stemmerne, og Venstre kunne sætte sig på 12 af 25 pladser i byrådet, hvor Jørn Pedersen kunne hænge borgmesterkæden om halsen. 

Jørn Pedersen er en populær borgmester, som har en tæt alliance med Dansk Folkeparti med Søren Rasmussen (O) i spidsen, og han hjalp med sine tre mandater Jørn Pedersen ved valget i 2013, og sikrede ham endnu en periode som borgmester.

Spørgsmålet er om Jørn Petersen kan sikre sit parti absolut flertal i Kolding Kommune ved dette valg?