Indbyggere forsvinder: Boligselskab må rive blokke ned

Sønderborg Kommune kan ikke holde på indbyggerne. Kommunen forventer, at befolkningstallet på Nordals vil falde med 16 procent. Det har store konsekvenser.

Kjerstine Sørensen har de seneste år set, hvordan lejlighederne omkring hendes er blevet tomme. 

- Førhen kunne man jo se, der lå nogle børn og legede mellem blokkene. Nu ser man jo næsten ingen. Her hvor vi er tolv lejligheder, er der fire tilbage, siger Kjerstine Sørensen til TV SYD.

Hun har boet på Rypevej i Nordborg i 21 år, og den udvikling, hun oplever, kendetegner befolkningsudviklingen i Sønderborg Kommune.

Det er kun i selve Sønderborg by, det ser ud til, at der kommer flere beboere til. I Rinkenæs, Gråsten og Egernsund bliver der hverken flere eller færre, men i resten af kommunen er der røde tal på indbygger-bundlinjen.

Ifølge kommunens egen prognose vil indbyggertallet samlet set falde med to procent frem til 2030. Allerværst ser det ud på Nordals i distrikterne Havnbjerg og Nordborg.  Her melder prognosen om 1254 færre indbyggere i 2030. Et fald på hele 16 procent.

Boligselskab river boliger ned

Den udvikling har konsekvenser for Kjerstine Sørensen. Hun er nødt til at flytte fra sin lejlighed, fordi den skal rives ned. Boligselskabet Danbo, der ejer boligkomplekset, har svært ved at finde lejere nok til deres boliger.

quote

Nu har jeg været formand i femten år i selskabet, og vi har ikke gjort andet end at rive ned i de sidste femten år.

Jens Wolff, bestyrelsesformand, Danbo. 

- Det kan ikke lade sig gøre at finde lejerne her på Nordals. Det går den forkerte vej, siger Jens Wolff, bestyrelsesformand i boligselskabet Danbo.

Fire af boligblokkene skal jævnes med jorden i løbet af de næste år. Den udvikling har stået på i mange år.

- Nu har jeg været formand i femten år i selskabet, og vi har ikke gjort andet end at rive ned i de sidste femten år, siger Jens Wolff.

Skole frygter udviklingen 

På Nordals Skolen mærker de også, at der er blevet færre nordalsinger. Antallet af elever på skolen er faldet med 32 procent siden 2013, og det ser ud til at blive værre. I 2029 forventer kommunen, at skolens elevtal på 367 vil være faldet med 47 procent til kun 194 elever.

Lige nu har skolen plads til at være to klasser per årgang á 20-25 elever, men på nuværende tidspunkt har skolen årgange, hvor der kun er en enkelt klasse. Skolelederen frygter, befolkningsudviklingen får konsekvenser for skolen.  

- Jeg kan ikke forestille mig, at der er nogen, der tænker, at der ikke skal være en folkeskole heroppe. Men det koster jo selvfølgelig at have mindre skoler, og det kan jo være på bekostning af nogle af de andre skoler i kommunen, for det er dyrere at drive mindre skoler, siger skoleleder Tine Christensen. 

Kommunen håber, udviklingen kan vendes ved at få flere arbejdspladser til området. På Als er håbet, at et ambitiøst ferieresort til flere milliarder kan lokke arbejdskraft og turister til. Planen er, at det skal skabe 500-600 arbejdspladser.

Hvis du vil blive klogere på, hvem du skal stemme på til kommunalvalget, så tag kandidattesten her