Plejepersonale: Vi kan ikke nå det

En undersøgelse fra FOA viser, at der i Haderslev er skåret ned på udgifterne til ældreplejen siden det seneste kommunalvalg.

Nedskæringerne på ældreplejen har også ramt borgerne i Haderslev Kommune, hvor udgifterne per ældre er skåret ned med fire pct. siden 2013, viser en undersøgelse fra fagforbundet FOA.

Det er noget der kan mærkes, lyder det fra de ansatte og fra de borgere, der er afhængig af daglig pleje.

quote

Vores arbejdsmiljø og trivsel generelt er rigtig dårlig, fordi man presser personalet – hver evig eneste dag går mange hjem med dårlig samvittighed.

Gyde Mortensen, fællestillidsrepræsentant, FOA, Haderslev

- Vi mangler i den grad varme hænder, fordi vi kan ikke nå det, vi faktisk skal, siger social- og sundhedshjælper Janne Bonde Christensen.

Det er Heidi Enemark fra Haderslev enig i. Hun har sklerose og har de de seneste otte år været afhængig af tre daglige besøg fra hjemmehjælperne. Hun oplever, at de i dag har mere travlt end tidligere.

Ifølge en undersøgelse fra FOA er Haderslev en af de kommuner, der har skåret ned på udgifterne til ældreplejen, og det har altså fået flere konsekvenser, mener fagforbundet

- Vores arbejdsmiljø og trivsel generelt er rigtig dårlig, fordi man presser personalet – hver evig eneste dag går mange hjem med dårlig samvittighed, siger Gyde Mortensen, der er fællestillidsrepræsentant, FOA, Haderslev.

Hos Heidi Enemark er det blandt andet den store udskiftning af hjemmehjælpere, der kommer på besøg, der gør hende utryg. Især fordi hun kun kan bevæge den ene arm og derfor har brug for hjælp til det meste.

- Jeg bryder mig ikke om, der kommer så mange forskellige, der ikke kender mig.

Hos FOA mener de, at der nu er på tide, at der bliver prioriteret anderledes ude i kommunerne, ellers bliver det i takt med, at der kommer flere ældre, svært at finde den nødvendige arbejdskraft.

Formanden for Voksenudvalget i Haderslev Kommune, Holger Mikkelsen, siger til TV SYD, at han har hørt kritikken fra medarbejdere og FOA. Det betyder blandt andet, at politikerne nu har vedtaget et nyt projekt, hvor medarbejderne i ældreplejen bliver mere inddraget. Målet er at undersøge, om der findes nogle bedre måder at udnytte ressourcerne på. Helt overordnet mener han dog, at serviceniveauet på området er i orden.

Se på kortet hvordan det står til i din kommune.

Hvis du vil blive klogere på, hvem du skal stemme på til kommunalvalget, så tag kandidattesten her