REGION SYDDANMARK: 94.000 vælgere skal finde et nyt hjem

Der er mange politiske ubekendte ved dette valg i Region Syddanmark. Blandt andet skal 94.000 tidligere Carl Holst (V)-vælgere finde en ny kandidat at stemme på.

Analyse. At valget i Region Syddanmark bliver spændende kan der ikke rigtigt herske tvivl om. Den nuværende regionsrådsformand Stephanie Lose (V) fra Esbjerg er på valg for første gang og endda efter et langt og uskønt efterspil på den tidligere regionsrådsformands farvel. Samtidigt er Carl Holsts (V) 94.000 personlige stemmer i spil.

Nye partier og kendte ansigter

SF stiller med tidligere partiformand og udenrigsminister Villy Søvndal fra Kolding som spidskandidat. Han er et kendt ansigt, men det er tvivlsomt, om han alene kan forrykke magtbalancen i regionsrådet.

Alternativet er klar til sit første syddanske regionsrådsvalg med Birgitte Millung (Å), der er bosat i det fynske øhav, som spidskandidat. Nye Borgerlige stiller også op til regionsrådsvalget for første gang. Det er med Dansk Folkeparti-afhopperen Holger Gorm Pedersen (D) fra Vejle som spidskandidat.

Jordskred eller rævekager kan vælte blå blok

De blå partier sidder i dag på 25 af de 41 pladser i regionsrådet, så der skal et ordentligt stemmeskred til, førend taburetten vakler under Lose (V). En ny person på formandspost forudsætter desuden også enighed i den røde blok. Og her er det endnu uklart, om alle partier i den røde alliance er enige om, at det største parti i givet fald skal have formandsposten.

SF og Konservative har indgået en politisk alliance, men de har ikke inkluderet en eventuel konstituering i den forbindelse. Derfor er der umiddelbart lagt op til helt traditionelle alliancedannelser i Regionshuset i Vejle på valgaftenen.