Se video: Her brænder ukendte gerningsmænd valgplakat af

Hver femte byrådskandidat oplever hærværk mod plakater. En af dem er en sønderjysk kandidat, der har fået tilsendt en video, hvor ukendte gerningsmænd afbrænder hans valgplakat.

Nogle plakater er blevet malet over med sort maling, andre er blevet pillet ned eller brændt af. Der er blevet tegnet horn, overskæg og sorte tænder på billederne og skrevet "racist" og diverse skældsord hen over ansigter. 

En af dem, der har oplevet hærværk i den grove ende, er 18-årige Jonas Haase (S), der stiller op i Aabenraa Kommune. 

Han har fået tilsendt en video, hvor ukendte gerningsmænd brænder hans valgplakat af.

- Mens de sætter ild til min plakat, siger de, "så er der ild i bøssen" og "nu brænder han". Det er respektløst både over for mig, mit kandidatur og demokratiet, siger Jonas Haase, der for nylig sprang ud som homoseksuel. 

- Jeg blev både rigtig indigneret og rigtig sur. Det er absurd, at vi i Danmark anno 2017 kan opleve homofobi og hetz på den måde. Men det bekræfter, at vi har brug for at sætte LGBT på den politiske dagsorden.

Den unge socialdemokrat har meldt sagen til politiet.

- Jeg har tillid til, at de, der har gjort det, nok skal blive stillet til ansvar, siger han.

Hver femte bliver udsat for plakathærværk

Hver femte kandidat til dette års kommunalvalg har oplevet hærværk mod deres valgplakater. Det viser en rundspørge, Ritzau har foretaget blandt kandidater i alle kommuner landet over.

Rundspørgen er sendt ud til 8559 kandidater. 3943 har svaret på spørgsmålet om hærværk mod valgplakater. Dermed er den ikke repræsentativ, men den giver et billede af holdningerne hos de kandidater, der har svaret.

2953 kandidater, svarende til 75 procent i rundspørgen, har ikke oplevet hærværk. 206, fem procent, svarer "ved ikke". De sidste 784, 20 procent, har oplevet, at deres valgplakater har været udsat for hærværk.

I hovedstaden fik medlem af Københavns Borgerrepræsentation Caroline Stage (V) ødelagt omkring 500 af sine valgplakater, under et døgn efter de var blevet hængt op. Hun anser det for et stort demokratisk problem:

- Vi har i forvejen et problem med, at der er mange, der ikke har lyst til at stille op i politik, og jeg tror bestemt ikke, at den her opførsel er med til at give flere lyst til at stille sig til rådighed for vores demokrati, siger hun.

Caroline Stage har nogle få plakater tilbage, som hun vil hænge op før kommunalvalget 21. november. Men hun har ikke lyst til at fortælle hvornår.

- Der er flere anonyme profiler på Facebook, der har skrevet til mig, at de nok skal fjerne dem igen, hvis jeg hænger flere op, siger hun.

De mange valgplakater, der har fået lov til at blive hængende i valgkampen, skal senest otte dage efter valgdagen pilles ned igen.

Hvis du vil blive klogere på, hvem du skal stemme på til kommunalvalget, så tag kandidattesten her