VARDE: Skolelukninger bruges mod borgmesteren

Varde er Venstreland. Men Socialdemokratiet og Enhedslisten vil bruge den nye skolestruktur til at rokke ved Venstres absolutte flertal.

Analyse. 15 ud af 25 pladser. Så stort vandt Venstre i Varde ved kommunalvalget i 2013. Der skal ske ikke bare meget men kolossalt meget, før borgmester Erik Buhl (V) må forlade posten. Og det virker mildest talt usandsynligt i det vestkystvendte venstrekerneland.

Ikke desto mindre gør Socialdemokraterne endnu en gang forsøget. De er kommunens største oppositionsparti og de har denne gang en ny kandidat i front. Han hedder Søren Laulund (A). Han og blandt andre Arne Callesen (Ø) vil rokke ved Venstres absolutte flertal for at tvinge mere samarbejde ind i byrådet.

Ny skolestruktur som udtryk for kamp mellem by og land

En af Socialdemokratiet og Enhedslistens angrebspunkter i denne valgkamp er kommunens nye skolestruktur, der er udviklet som konsekvens af et voldsomt fald i antallet af børn i kommunen. Den nye skolestruktur indebærer blandt andet en skolelukning, fælles skoleledelser og samling af alle undervisningstilbud til børn med særlige behov. Socialdemokratiet peger blandt andet på skolelukningen som en fejl.

Strukturændringerne på skoleområdet er også blevet symbolsk for en anden debat i kommunen: forholdet mellem by og land. Ændringerne på skoleområdet, der blandt andet samler flere elever på færre matrikler, bliver nu brugt som eksempel på centralisering og dermed forsømmelse af kommunens tyndere befolkede områder.