VEJLE: Borgmesteren gik i utide – nu forsøger afløseren at slå igennem

Vejles nuværende og nye borgmester Jens Ejner Christensen (V) er på valg for første gang, efter han overtog pladsen efter Arne Sigtenbjerggaard (V) den 1. marts.

Analyse. Når partierne konstituerer sig er det for 4 år ad gangen. Og læser man loven om kommuner med meget regelrette briller, så kan en borgmester ikke bare uden videre stoppe i utide. Men det var, hvad Venstres Arne Sigtenbjerggaard gjorde i starten af året. Og gav dermed Venstres nye spidskandidat, Jens Ejner Christensen, en smagsprøve på borgmesterlivet.

Stemmemagnet fra S truer

Den nye venstrespids går efter at fortsætte det borgerlige styre i den sammenlagte kommune. Men han får skarp konkurrence af Socialdemokratiets erfarne spidskandidat, Søren Peschardt, der ved sidste valg fik næsten lige så mange personlige stemmer som både den daværende borgmester Sigtenbjerggaard og den nuværende Christensen tilsammen.

Søren Peschardt må håbe, at 2017 er året, hvor en socialdemokrat igen får adgang til Vejles borgmesterkontor. Det er ikke sket siden kommunesammenlægning mellem Børkop, Egtved, Give, Jelling og Vejle.

Politiske brud er en joker

Et magtskifte vil kræve politiske overtalelses- og samarbejdsevner af de helt store. Et flertal i Vejle forudsætter, at 16 mennesker kan blive enige. Det vil sige, at Peschardt skal finde støtte i et kludetæppe af støttepartier fra Ø til O. Og der ser ud til at blive endnu flere partier at overtale ved dette valg.

Dansk Folkeparti risikerer at blive reduceret til fordel for Nye Borgerlige. Tidligere spidskandidat for Dansk Folkeparti – og partiets helt store stemmesluger i 2013 - Holger Gorm Petersen, er siden sidste valg nemlig skiftet til partiet Nye Borgerlige.