Bus skal få flere til at stemme - men eksperter kritiserer den

Med præcis en måned til kommunalvalget er valgbussen på farten for at hente stemmer. Eksperter kritiserer tiltaget.

I disse dage kører en valgbus rundt i Hedensted Kommune for at få borgerne til at afgive deres stemme til kommunalvalget. Tiltaget er særligt rettet mod borgere, der vil skulle brevstemme, fortæller Torsten Sonne Petersen, der er byrådsmedlem (SF) i Hedensted Kommune og med i Valgbestyrelsen.

- Når folk skal brevstemme, så skal de længere væk end hen til et valgsted, de skal hen til borgerservice, og så synes vi fra kommunens side, at det er et super godt tilbud, hvis vi kommer ud til folk, siger han. 

Hedensted Kommune er en ud af 25 kommuner, der har fået tildelt midler ud af en pulje på fem millioner kroner, der blev afsat i Finansloven 2021. Foruden Hedensted er Horsens og Fredericia Kommuner også med.

Men ordningen modtager kritik fra flere valg- og kommunalforskere. 

Til DR siger valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet, at valgbusserne giver vælgerne en forkert opdragelse af, hvad det vil sige at deltage i et valg.

- Vi skal opdrage folk til, at man møder op og stemmer på valgdagen, i stedet for at det bliver en tradition, at man skal ud at hente stemmerne rundt om i landet, siger Kasper Møller Hansen.

Knud Erik Müller var en af dem, der besøgte valgbussen lørdag formiddag.
Knud Erik Müller var en af dem, der besøgte valgbussen lørdag formiddag.
Foto: Kübra Gültekin, TV SYD

Sådan ser Knud Erik Müller, pensionist fra Juelsminde, det nødvendigvis ikke. Han er glad for muligheden for at stemme i bussen. 

- Det er jo godt at man kan komme rundt til et af de mindre steder i kommunen og få stemmer med derfra. Man kommer jo tættere på nogle af de borgere, der har svært ved at komme til valgstedet.

Demokratisk problem

Også kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, siger til DR, at valgbusserne kan være et demokratisk problem, fordi busserne i højere grad når ud til røde vælgere.

Men den kritik køber Torsten Sonne Petersen ikke. 

- Hvis det er i forhold til rødt eller blåt, så parkerer vi ikke bussen, hvor der er vælgere med en bestemt observans. Vi parkerer bussen der, hvor vi tror, det er mest hensigtsmæssigt for folk at gå hen og stemme. Vi gør det for at hjælpe folk og ikke for at fiske bestemte vælgere, siger han.

Torsten Sonne Petersen (SF) forsikrer, at man ikke jagter stemmer, der er hverken den ene eller den anden farve, når man er ude med valgbussen.
Torsten Sonne Petersen (SF) forsikrer, at man ikke jagter stemmer, der er hverken den ene eller den anden farve, når man er ude med valgbussen.
Foto: Kübra Gültekin, TV SYD

Frem til den 22. oktober kører bussen ud til 23 forskellige byer i Hedensted Kommune. 

Lørdag var det ved SuperBrugsen i Juelsminde og i forhold til kritikken, siger Torsten Sonne Petersen, at dagligvareforretningen en lørdag formiddag er et godt sted.

- Det er gået fint. Der kommer ikke voldsomt mange mennesker alle steder, men når man snakker med folk, så siger de, at de synes, det er et godt tilbud. Nogen siger, at de ellers ikke kunne overskue, hvordan de ellers ville have fået stemt, fortæller Torsten Sonne Petersen.

Hedensted Kommune havde ved seneste kommunalvalg en stemmeprocent på 75,08 procent, hvilket var over landsgennemsnittet på 70,8 procent. 

Men målet er at få så mange til at stemme som muligt, og derfor ser Torsten Sonne Petersen det også valgbussen som en måde at informere om, at der er et valg lige rundt om hjørnet.

- Jeg håber på, at det har skabt en interesse om kommunalvalget og at der er flere, der stemmer, siger han.

Valgbus Hedensted lørdag 16. oktober
Foto: Kübra Gültekin, TV SYD