I mere end 100 år har ét parti haft borgmesterposten, og det bliver svært at ændre

I Horsens har borgmestrene siden 1918 alle haft det til fælles, at de alle har været socialdemokrater.

Det startede med Axel Ingvard Sørensen, der var borgmester i Horsens i 21 år fra 1918 til 1939. Siden da har otte andre socialdemokrater haft borgmesterposten i kommunen. I 2012 gik posten til Peter Sørensen, som stadig har titlen i dag.

Ifølge valgforsker Roger Buch er det ikke længere normalt, at et parti sidder på borgmesterposten i så mange år uden afbrydelser.

- Der er andre eksempler, men der bliver færre og færre af dem. Før i tiden var der flere eksempler. Men det er forsvundet blandt andet med kommunalreformen i 2007, siger Roger Buch.

quote

Når vælgerne har bakket op så mange år, så vil det altid være en udfordring at udfordre det.

Martin Ravn, borgmesterkandidat, Venstre, Horsens Kommune

En udfordring

Venstres borgmesterkandidat i Horsens Kommune, Martin Ravn, er godt klar over, at det er en udfordring at fravriste Socialdemokratiet borgmesterposten.

- Jeg ser det som en stor udfordring, for når vælgerne har bakket op så mange år, så vil det altid være en udfordring at forsøge at ændre det. Det, der kan være problematisk udefra, er, at der sker en politisering af forvaltningen. Når Socialdemokratiet har siddet så tungt på magten i så mange år, så vænner forvaltningen sig til én måde at arbejde på. 

Skal det lykkes, så tror Martin Ravn, at det kommer til at kræve sammenhold, og så skal de politiske budskaber være tydelige.

- For det første skal vi stå sammen i hele blå blok. Det er altafgørende. Det skal være sådan, at borgerne i Horsens kan se, at det ikke kun er Venstre, der vil en anden vej, men alle de blå partier. Og så er det utroligt vigtigt, at vi i Venstre ser på udviklingen i Horsens Kommune. Hvad kan vi gøre endnu bedre – for eksempel gøre erhvervsudviklingen mere attraktiv for iværksættere og et mere grønt fokus.

Borgmesterrækken i Horsens Kommune

  • Axel Sørensen (1918-1939)
  • Jens Christian Juliussen (1939-1949)
  • Robert Holm (1949-1966)
  • Ove Jensen (1966-1972)
  • Holger Sørensen (1972-1985)
  • Henning Jensen (1986-1993)
  • Vagn Ry Nielsen (1994-2006)
  • Jan Trøjborg (2007-2012)
  • Peter Sørensen (2012-)

En god position

Selvom borgmesterposten har tilhørt Socialdemokratiet i over 100 år, så ser de det ikke som en selvfølge, at det fortsætter sådan.

- Det giver os en god position frem mod kommunalvalget, men vælgernes og borgernes opbakning skal man være ydmyg over for. Så vi vil fortsætte med det brede samarbejde, fortæller Andreas Boesen (S), der er 2. viceborgmester.

Og ifølge Andreas Boesen er det brede samarbejde vigtigt for partiet, selvom det har 14 ud af 27 sæder i byrådssalen.

- Magt forpligter. Når man har magten, så har man en ekstra stor forpligtigelse for bredt samarbejde. Vi går meget ydmygt til opgaven. Det kræver, at man er sit ansvar bevidst. Og det mener jeg også, at vi er i Horsens.