Ny meningsmåling: Tønder Listen står til et bedre valg end Venstre

Megafon-måling viser, at borgmester i Tønder Henrik Frandsen (Tønder Listen) er den mest populære borgmesterkandidat foran blandt andre Martin Iversen (Venstre).

Højt at flyve, dybt at falde.

Venstre i Tønder Kommune kan gå et udfordrende valg i møde. I hvert fald hvis man skal tro en ny meningsmåling, som Megafon har lavet for TV SYD og JydskeVestkysten.

Her er en gruppe borgere i kommunen blevet spurgt, hvem de foretrækker som borgmester i kommunen efter valget.

22 procent af vælgerne står til at pege på den nuværende borgmester Henrik Frandsen, som manden der skal fortsætte på posten.

Det efterlader Venstres borgmesterkandidat Martin Iversen som den kandidat, der får næstflest stemmer med 13 procent.

31 procent af de 292 adspurgte respondenter vil dog samlet set stemme på en anden borgmesterkandidat end de to mest populære.

Størstedelen af de adspurgte - helt præcist en tredjedel - er i tvivl om, hvilken borgermesterkandidat de ønsker.

Om tallet skyldes, at der i flere år har været intern uro i Venstre, der fik knap 45 procent af stemmerne ved seneste kommunalvalg, kan være umuligt at udlede.

Splittelsen i Venstre Tønder

18. juni 2020: Borgmesteren i Tønder Kommune, Henrik Frandsen, vrages som spidskandidat for Venstre til kommunalvalget i 2021. Udfordreren Martin Iversen bliver ny spidskandidat.


20. juni 2020: Som en direkte konsekvens af splittelsen trækker Philip Tietje sig som folketingskandidat i Tønder-kredsen.


14. oktober 2020: Borgmester Henrik Frandsen forlader sammen med seks af Venstres 14 byrådsmedlemmer partiet og danner Tønder Listen. De seks andre kandidater er: René Andersen, Daisy Dahl, Irene Holk Lund, Bo Jessen, Anita Uggerholt Eriksen og Karl Henning Clausen.


25. april 2021: Byrådsmedlem Allan Skjøth fra Toftlund, der opnåede femteflest Venstre-stemmer ved seneste valg, skifter med øjeblikkelig virkning til Borgerlisten. Borgerlisten stillede første gang op til valg i 2017. Ved det kommende kommunalvalg 16. november indgår Borgerlisten i valgforbund med De Radikale, SF, Alternativet og Enhedslisten.


26. april 2021: Lisbeth Bang Pedersen, næstformand i Venstres kommuneforening i Tønder og formand for vælgerforening i Toftlund, træder af. Det samme gør hele bestyrelsen i vælgerforeningen i Toftlund.

Selvom vælgerne i udgangspunktet peger på en anden kandidat end Martin Iversen, så er han fortrøstningsfuld.

- Jeg er ikke overrasket. Målingen er lavet ud fra et personpolitisk perspektiv og ikke et partipolitisk, og der spiller borgmestereffekten ind. Det er de fleste, der kender den siddende borgmester, så derfor skal vi ud og gøre mig endnu mere kendt i Tønder Kommune, siger Martin Iversen.

I den modsatte lejr sidder den nuværende borgmester, der hilser målingen velkommen.

- Det bekræfter mig i, at det var det rigtige valg, at vi stiftede Tønder Listen. Resultatet viser, at den valgkamp, vi har ført ind til videre, har været rigtig. Så vi vil fortsætte med at gøre det, vi har gang i, siger Henrik Frandsen (Tønder Listen).


Hvilken af følgende borgmesterkandidat foretrækker du bliver borgmester i Tønder efter kommunalvalget?
Henrik Frandsen, Tønder Listen22%
Martin Iversen, Venstre13%
Jørgen Popp Petersen, Slesvigsk Parti8%
Thomas Ørting, Borgerlisten7%
Barbara Krarup Hansen, Socialdemokratiet7%
Foretrækker en anden kandidat9%
Ved ikke33%
Antal respondenter100%
Kilde: Megafon. Lavet med en statistisk usikkerhed på +/- 2,6 procentpoint.

Borgmesteren mener, at det er mellem valgene, at man vinder borgmesterkæden. Ikke de sidste fire uger af valgperioden.

- Derfor må jeg konkludere, at borgerne må være godt tilfredse med mig som borgmester, siger han.

Kan være bekymrende for Venstre

Selvom Martin Iversen bevarer optimismen, så kan Venstre godt se ind i et svært valg med Iversen ved roret.

Det vurderer kommunalforsker Roger Buch.

- Venstre i Tønder må se med bekymrede øjne på meningsmålingen. Jeg tror overordnet set, at Venstre kommer til at få et dårligt kommunalvalg, da landspartiet er i tilbagegang, og når man så hæfter sig ved, at der har været en dyb splittelse i Venstre i Tønder, ser det ikke godt ud, siger Roger Buch.

Her kan du blandt andet se de to borgmesterkandidater i aktion i TV SYDs kommunalvalgsdebat fra Tønder.

Tønder Kommunes borgere har været med til at sætte dagsordenen for den valgdebat, TV SYD afholdte d. 21. oktober 2021.

Kommunalforskeren fortæller, at landspolitiske tendenser typisk slår igennem med 30 til 40 procent til et kommunalvalg.

Med andre ord vil det sige, når et parti har ti procentpoints tilbagegang landspolitisk, får de tre til fire procentpoint færre stemmer til et kommunalvalg.

- Man skal slet ikke blive overrasket, hvis Venstre bliver halveret, siger Roger Buch.

Stærkt bagland

Venstres spidskandidat Martin Iversens deler ikke kommunalforskerens synspunkter.

Han hæfter sig derimod ved, at Venstre er et gammelt parti med "et stærkt bagland", der har indflydelse både på Christiansborg-niveau og regions-niveau.

- Jeg har en stærk forventning om, at Venstre stadig er det største parti efter valget i Tønder Kommune. Mit gæt er, at vi har 12 mandater, for vi er i Venstre-land. Vi har et stærkt bagland, som Tønder Listen ikke har, siger Martin Iversen.

Normalt at mange er i tvivl

Megafon-målingen, der er lavet med en statistisk usikkerhed på +/- 2,6 procentpoint, viser, som tidligere skrevet, at en tredjedel af vælgerne i Tønder Kommune endnu ikke har besluttet sig for, hvem de vil stemme på.

Kommunalforsker Roger Buch fortæller, at det er meget naturligt, at 33 procent endnu ikke har besluttet dig.

For at sætte det i perspektiv er det mellem 20 og 25 procent af vælgerne, der ikke har besluttet sig en uge før valget.

Roger Buch påpeger også, at det heller ikke er længe siden, at fristen for opstilling udløb, og derfor er vælgerne først nu i gang med at undersøge, hvem de kan stemme på.