Turistsucces i Blåvand giver dilemma: Hvornår bliver det for meget?

Hvert år tager turister i hobetal til den jyske vestkyst. Blåvand er et yndet mål - men nu er grænsen for hvor mange, der kan være i området, nået, siger de lokale.

Det er sikkert som amen i kirken. 

Når kalenderen siger juni, så fyldes sommerhusene i den vestlige del af Varde Kommune op med turister, der søger mod vandet og naturen for at slappe af og finde ro. 

Men ro er der blevet mindre af de senere år. Det er i hvert fald oplevelsen hos Knud Johansson, der har haft sommerhus i Blåvand siden midten af firserne. Han har desuden boet fast i vesterhavsbyen de seneste 14 år.

quote

De små åndehuller til mennesker og dyr forsvinder – og så forsvinder hele grunden til overhovedet at besøge Blåvand også.

Knud Johansson, fastboer i Blåvand

- Vi har nået et niveau nu, hvor antallet af besøgende til området begynder at tære på naturen og dyrelivet. Hver gang, politikerne ser en bar plet, så skal den bygges til. De små åndehuller til mennesker og dyr forsvinder – og så forsvinder hele grunden til overhovedet at besøge Blåvand også, siger han.

Han understreger, at han ikke har noget imod turister. De er vigtige for byens liv og betyder, at de omkring 300 fastboende i Blåvand for eksempel har mange lokale indkøbsmuligheder. 

Men de op mod 50.000 turister, der besøger byen på de gode, solrige dage midt på sommeren, er for mange. Og det kan mærkes blandt andet på noget så lavpraktisk som trafikforholdene i byen.

- Det virker, som om de bare fortsætter med at fylde turister ind uden at tænke på, at de grundlæggende ting som indfaldsveje og parkeringsforhold slet ikke er gearet til så mange mennesker, siger Knud Johansson.


Efterspørgslen er der

Ned langs hovedgaden i Blåvand ligger bolsjekogeri, tøjbutikker og sommerhusudlejningsbureauer side om side. Går man ind i et af bureauerne, kan man i disse uger se, at der er meget få - hvis overhovedet nogen - sommerhusnøgler på tavlen. Alt er lejet ud - alle nøgler er endt i hænderne på gæster, der er taget til Vestjyllands smukke strandby.

Bag skranken hos Dancenter er det Torben Krog, der huserer. Han er leder af bureauets afdeling i Blåvand. For ham er ferietid arbejdstid.

- Når man er i vores branche, så ved man, at der er tryk på kedlerne lige nu. Så min sommerferie må vente til efter højsæsonen. Men så er jeg også mere end klar til at holde fri, griner han.

Ud over jobbet hos Dancenter er han også formand for den lokale erhvervsforening, Blåvand Ho Erhverv. For medlemmerne her er byens turister livsgrundlaget.

- Man skal huske på, at turisterne og det rige erhvervsliv her i Blåvand er en symbiose. Butikkerne kunne ikke overleve uden turisterne, og turisterne ville ikke komme, hvis der intet byliv var. Så den ene kan ikke eksistere uden den anden, forklarer Torben Krog.

Så selvom sommerhusgæsterne fylder godt i bybilledet, mener han godt, der er plads til flere. Så længe det ikke går ud over den gode oplevelse.

- Vi har masser af efterspørgsel, så vi kunne godt bruge flere sommerhuse at leje ud. For os er det vigtigste, at vores kunder får en god oplevelse i Blåvand.

Udvikling eller afvikling?

Med alt udsolgt i højsommeren gør udlejningsbureauerne alt, hvad de kan, for at fylde de såkaldte "skuldersæsoner" op. Altså tiden før og efter højsæsonen, hvor der er huse at leje ud. Det er lykkedes langt hen ad vejen, og ord som "masseturisme" og "helårsturisme" er blevet en del af fortællingen om Blåvand. 

quote

Hvis vi bare stopper op og holder op med at udvikle os, går vi fra udvikling til afvikling.

Torben Krog, formand for Blåvand Ho Erhverv

Men det vil være forkert at hive i håndbremsen og stoppe al udvikling af turistdestinationen, mener Torben Krog.

- Blåvand var en af de første byer til at lave kystturisme i Danmark, men siden vi gik i gang tilbage i firserne, er der mange kystbyer, der har fået samme gode ide. Så hvis vi bare stopper op og holder op med at udvikle os, går vi fra udvikling til afvikling, siger han.

Som at slå i en pude

Men Knud Johansson frygter, at udviklingen netop er vejen til afvikling. Han frygter, at det bliver for meget af det gode, og at Blåvand bliver kvalt i sin egen succes.

Flere gange har der været store planer for at øge turismen i byen. Og flere gange har de lokale råbt op og forsøgt at få politikerne i tale. Men ifølge Knud Johansson har det været en noget nær umulig opgave.

- Hver gang vi forsøger at råbe politikerne op, så føles det som at slå i en pude. De hører ikke efter. Det er, som om de har et facit, de vil hen til, og så gør de alt, hvad de kan, for at nå derhen, siger han.

Det mener politikerne

Søren Laulund, Socialdemokratiet:

• Når vi i Varde Kommune har sat os ned og besluttet, at vores vision for kommunen – vores store force netop her – det er ”vi i naturen”, så mener jeg, man skal være tro mod det i de politiske beslutninger, der bliver truffet i kommunen. Det nytter ikke at sige et og gøre noget andet.

• Hvis vi ikke tager vare på naturen, så er det da hult at sige, at visionen for Varde Kommune er ”vi i naturen”. Det er vores største aktiv, så vi skal ikke ødelægge naturen i jagten på turisternes gunst.

• Selvfølgelig skal vi have turister og nyde godt af de penge, de kommer med. Men det er tid til at stoppe lidt op og se på, om vi er i gang med at blive kvalt i vores succes.


Mads Sørensen, Venstre:

• Varde Kommune er et attraktivt mål for turister. Vi har stadig muligheder for vækst og potentialet i vores turisme er enormt - hvis vi gør det balanceret og i harmoni med det som gæsterne kommer efter - nemlig kvalitet og natur

• Hver gang, der kommer turister forbi og lægger penge i restauranter, på museer og i butikker, så sørger det for, at der er arbejdspladser til de mennesker, der lever og bor i Varde Kommune. De mennesker betaler kommuneskat, og de penge går til skoler, ældrepleje og alt det andet, vi tilbyder vores borgere. Så vi har et ansvar for at videreudvikle det vi har til noget endnu bedre.

• Når vi spørger turisterne, hvad de gerne vil have, så siger de flere muligheder for at bo kystnært og mulighed for også at tage kortere ophold ved for eksempel Blåvand. Lige nu har vi hovedsaligt kun tilbud henvendt mod ugelange ophold. Vi kan vinde meget, hvis vi også kan tilbyde ophold af to-tre-fire dage