Kontrolfirma: Dårlige læger bør findes før de får patienter

Nyt firma fra Esbjerg har specialiseret sig i kontrol af sundhedspersonale. Nu vil de hjælpe sygehusene med at undgå ukvalificerede læger

Flere af de sager, hvor læger uden de rette kvalifikationer eller forudsætninger har behandlet patienter kunne og burde være undgået. Sådan lyder det fra Nils Høgalmen, der har flere års erfaring i kontrollere autoriseret sundhedspersonel.

- Vi har set flere tilfælde, hvor ansatte har arbejdet med patienter kvalificeret til det. Hver gang, der kommer en kedelig sag om læger i medierne, har jeg tænkt, at den kunne være undgået med et godt kontrolsystem, siger Nils Høgalmen.

Farligt for patienter

Han har netop stiftet kontrolfirmaet Control Med. i Esbjerg. Firmaet tilbyder sine kunder en grundig kontrol af alt autoriseret sundhedspersonale, der går langt ud over det tjek af autorisation, som de fleste sygehuse tager på deres ansatte.

- Vi gennemfører krydskontrol af autorisationer og tilsynssager i hele Skandinavien. Vi kontakter altid uddannelsessted for at få verificeret en gyldig afsluttet uddannelse og de seneste fem arbejdssteder fra cv’et. Det er mere end de fleste sygehuse normalt gør, forklarer Niels Høgalmen.

Firmaets kunder er danske, norske og svenske sygehuse, danske regioner, norske kommuner og svenske behandlingssteder.

Tjekker baggrund

Han har flere års erfaring som chef for et af Nordens største lægevikarfirmaer, hvor kontrollen af de vikarer, som firmaet ansatte var en del af firmaets kerneydelse. En erfaring han nu tilbyder til bl.a. de danske regioner.

- Når man ansætter sundhedspersonale, bør man også kontrollere ansøgernes baggrund grundigt, for ellers kan det have alvorlige konsekvenser. Så bringer man patienternes sikkerhed i fare, siger Nils Høgalmen.

Kontrol betaler sig

Hvert år udbetaler regionerne millioner af kroner i erstatning til patienterne der er fejlbehandlet på sygehusene. Samtidig er fejlbehandlinger ofte en stor ulykke for patienterne.

- Vi mener faktisk, at vi i mange tilfælde kan blive en god forretning for sygehusene. Hvis du undgår det dårligst kvalificerede sundhedspersonale, mindsker du risikoen for fejlbehandlinger og store erstatninger. Ligesom vi kan frigive vigtige ressourcer til andre ting på sygehuset, mener Nils Høgalmen.