SIND overvejer at politianmelde sygehus

Patienternes sikkerhed er i fare, når psykiatriske sygehuse lader en læge uden autorisation gå stuegang. Derfor overvejer landsforeningen SIND at gå til politiet.

Stuegang, medicinordinering og arbejde med journaler. Opgaverne har været mange for en 30-årig russisk uddannet læge, der ikke har fået dansk autorisation og derfor ikke må kalde sig læge i Danmark. Alligevel bar han i otte måneder et navneskilt med lægetitel på de psykiatriske afdelinger i Kolding og Vejle.

- Jeg synes, det er rystende. At der på flere afdelinger er en kultur, hvor man ikke tager autorisation alvorligt. Det viser en disrespekt for de mennesker, der er indlagt, og som har nogle alvorlige problemer, de har brug for at blive behandlet for, siger Kristian Bennedsen, næstformand i SIND, til TV SYD.

Det er ulovligt at betegne sig som læge, når man ikke er det. Det kan straffes med bøde, hvis en person handler på en måde, der kan give indtryk af, at den pågældende har en autorisation. Hvis vedkommende faktisk agerer som læge, kan det give fængselsstraf.

Hos SIND overvejer næstformanden at gå videre med sagen. 

- Vi vil se, om der er basis for en politianmeldelse. For det her er jo klart i strid med reglerne om, hvad man må og ikke må. Og læge er en beskyttet titel i Danmark, siger Kristian Bennedsen, næstformand i SIND, til TV SYD.

Det er vigtigt for ham, at patienterne har tillid til systemet og ved, hvem der har hvilke kompetencer. Derfor overvejer SIND at melde psykiatrien til politiet for at gavne patientsikkerheden.

- Systemet bygger på et tillidsforhold - også i psykiatrien. Og man skal ikke bare kunne kalde sig læge, når der er et system, der skal sikre vores patienter, siger han.

Region Syddanmark erkender, at der er sket fejl, men lægefaglig direktør i psykiatrien, Anders Meinert, forventer ikke politianmeldelser, som han desuden mener, vil være en overreaktion.