Helårscampister: Vi bliver smidt ud af kommunen

Mange elsker campinglivet så meget, at de bor på campingpladsen hele året. Men det er ulovligt. Nu er lovændring måske på vej.

Der hænger en lille klokke udenfor forteltet. 

- Det er vores ringeklokke, siger Henning Hansen med et smil. 

Han bor på Esbjerg Campingplads med sin hustru Kiki Hansen og datteren Miriam på 13 år.  Men snart er det slut. Kommunen har sendt brev - og to breve mere - for at gøre det klart for parret, at de SKAL flytte. De må ikke bo her hele året. Det siger campingreglementet. 

quote

Det er vores hjem, og vi elsker det.

Kiki Hansen, helårscampist, Esbjerg

Det er svært at banke på hos Henning og Kiki. Så man må lige bruge denne lille klokke.
Det er svært at banke på hos Henning og Kiki. Så man må lige bruge denne lille klokke.

Med i tv-serie

- Vi spurgte Esbjerg Kommune for fem år siden, om vi måtte bo her hele året. Det fik vi ja til under forudsætning af, at lejrchefen godkendte det. Det gjorde han, og vi sørgede for endnu en accept fra kommunen, men efter vi var med i TV2-serien "Trailerpark Danmark" har kommunen åbenbart fortrudt, siger Henning Hansen.  

Telt og campingvogn er på cirka 50 kvadratmeter. 

- Det er vores hjem, og vi elsker det, siger Kiki Hansen. 

Billeder fra USA skræmmer 

De to er begge i arbejde. Kiki Hansen som daginstitutionsleder. Henning som chauffør og pedel. Datteren Miriam går i skole. En helt almindelig familie som bor lidt anderledes. Og som undrer sig over, at de ikke må bo på campingpladsen året rundt. 

- Jeg ved godt, at der er en bekymring over, at helårscampister kan udvikle sig til en trailerpark, som man ser uheldige eksempler på i USA, men sådan bliver det jo ikke, siger Kiki Hansen. 

Når Kiki og Henning Hansen tager på ferie - ja så tager de selvfølgelig på campingferie. Det sker med den her vogn.
Når Kiki og Henning Hansen tager på ferie - ja så tager de selvfølgelig på campingferie. Det sker med den her vogn.

Ny lov på vej  

Nu er Dansk Folkeparti kommet med et lovforslag, der åbner muligheden for, at kommunerne kan dispensere fra campingreglen og lade helårscampister blive boende. Forslaget kender parret rigtigt godt, fordi de har haft et møde med partiets leder Kristian Thulesen Dahl. 

-  Der er dels tale om, at kun en lille del af campingpladserne må forbeholdes helårscampister. Desuden er det helt op til lejrchefen, om han/hun overhovedet ønsker at have helårscampister på sin plads, siger Henning Hansen. 

Hjælper folk i nød 

Lars og Rikke Bendixen, Esbjerg Camping, har været glade for at have helårscampister eller campister i en længere periode om vinteren. 

- Vi har set, hvordan folk har brug for en periode i deres liv, hvor de ikke kan eller vil bo i et hus eller en lejlighed, men har brug for "pause". Nogle på grund af familieproblemer. Nogle på grund af midlertidige økonomiske problemer. Et dansk par kom hertil fra udlandet, fordi deres huskøb var røget i vasken i sidste øjeblik, og de nu stod uden tag over hovedet, indtil de fandt et andet, fortæller Lars Bendixen.

Lars Bendixen, lejrchef på Esbjerg Camping, har haft stor glæde af helårscampister. Men nu er der ikke flere efter kommunen har grebet ind.
Lars Bendixen, lejrchef på Esbjerg Camping, har haft stor glæde af helårscampister. Men nu er der ikke flere efter kommunen har grebet ind.

Trailer-trash-park 

Men han er også glad for helårscampisterne, der jo skaber liv udenfor sæsonen.    

Han er ikke bekymret for, at hans plads bliver omdannet til en trailer-trash-park - altså et sted med mange campister, der har store sociale problemer og ikke kan indordne sig. 

- Vi er nu en firestjernet campingplads, og vi skal ikke stemples som en trailerpark. Vi har en ordentlig campingplads, hvor der er styr på sagerne, siger han. 

Håber på dispensation

Parret håber nu, at lovforslaget går igennem - og at Esbjerg Kommune derefter vil give dem dispensation, så de kan blive boende. 

- Kommunen har jo tidligere kunnet se en fordel ved at sende folk herud for at bo på campingpladsen et stykke tid. Også om vinteren. Så vi tror på, at de vil hjælpe os, siger Kiki Hansen.

Rod med adresser

Men foreløbig har de måttet skifte folkeregisteradresse, så de nu bor to steder. 

- Vi har jo kun de her møbler. Nu skal vi til at købe nyt til vores nye adresse - og være to steder. Det er noget rod, siger hun.  

- Men vi vil ikke bo et sted, hvor vi risikerer, at politiet en dag tropper op og smider os ud, siger Henning Hansen.  

https://tv.tv2.dk/trailerpark-danmark