TV der bevæger dig

Bent har slagtet arbejdsskaderne

Slagteribranchen er kendt for mange arbejdsskader, men på Danish Crown-slagteriet i Skærbæk har de skåret arbejdsskaderne ind til benet.

Bent Laursen var sygemeldt i 44 dage efter et svin på 190 kg faldt ned over ham. Foto: Frederikke Langer, TV SYD

Bent Laursen måtte i januar sige farvel til sit arbejde på Danish Crown-slagteriet i Skærbæk i 44 dage efter et svin på 190 kg faldt ned over ham.

- Jeg gik ud som et lys og røg med 1-1-2 på sygehuset, fortæller Bent Laursen, der stadig knap et år efter har mén efter "overfaldet".

Heldigvis for Bent Laursen og hans kollegaer sker den slags skader nu sjældent på slagteriet. I år har de gjort en ekstra indsats for at komme skaderne til livs.

Der var en holdning om, at ”rigtige slagtere” skærer sig ikke, men det gjorde de jo.

Lars Vikkelsøe, produktionsmester, Danish Crown Skærbæk

- Der var ingen regler, der blev overholdt, og sikkerhedsudstyret blev ikke altid brugt. Der var en holdning om, at ”rigtige slagtere” skærer sig ikke, men det gjorde de jo. Nu er mottoet: Der findes ikke noget arbejde, der er værd at komme til skade for, lyder det fra produktionsmester Lars Vikkelsøe, Danish Crown Skærbæk.

I år er arbejdsulykker nu kommet på opslagstavlen. Hver dag holdes der et morgenmøde, hvor temaet bliver taget op, og der er opgraderet med en ekstra arbejdsmiljørepræsentant - og det har båret frugt. Sidste år havde slagteriet 210 dages fravær på grund af arbejdsskader. I år er tallet faldet til 66.

- Vi bliver ved igen og igen at pointere vigtigheden af at passe på sig selv og sine kollegaer. Der skal bruges sikkerhedsudstyr, reglerne skal overholdes, og de ansatte er blevet gode til at se efter hinanden og minde hinanden om, at man skal huske de ting, lyder det fra Lars Vikkelsøe, der også fortæller, at ledelsen heller ikke er blege for at hive fat i de ansatte, hvis de ikke passer på sig selv.

Nu er mottoet: Der findes ikke noget arbejde, der er værd at komme til skade for.

Lars Vikkelsøe, produktionsmester, Danish Crown Skærbæk

De færre skader har været godt for økonomien. Omkostningerne til sygeløn er reduceret med 413.000 kroner, men ifølge Bent Laursen er den helt store vinder medarbejderne.

- Det er for det første ikke sjovt gå sygemeldt derhjemme, for det andet skal ens kollegaer bare løbe hurtigere, når der mangler folk pga. sygefravær, så det er godt for alle med færre arbejdsskader, lyder det fra Bent Laursen.

Den store indsats har betydet, at det lille slagteri i Skærbæk er rykket fra niende og sidstepladsen på listen over dem med flest skader i Danish Crowns pork division til nu at ligge nummer tre.

Du kan se "Med på job - Danish Crown" herunder - eller se med på TV SYD+ klokken 19.55 og 22.40.

28:00

Danish Crown-koncernen er verdens største svinekødseksportør og Europas største producent af svinekød. Koncernen har mange afdelinger blandt andet en mindre af slagsen i Skærbæk i Tønder Kommune. Der tager vi Ta’ med på job.

Luk video