Michael er en af de sidste gørtlere

Der er i dag ikke mange gørtlere tilbage, og det er et problem for den danske kulturarv.

En gørtler fremstiller og reparerer mindre genstande af messing, kobber og bronze, fx dørgreb, beslag eller lysekroner, og det er et vigtigt håndværk at besidde for at kunne bevare den danske kulturarv - det mener restaureringsarkitekt Mogens Victor Andersen.

- Vores historiske bygninger, gamle kirker og slotte og inventaret hertil er kun noget,  som de gamle håndværk,  som fx gørtlere, kan varetage. Derfor er det vigtigt, at vi bevarer de gamle håndværk, lyder det fra Mogens Victor Andersen.

quote

Det er synd, at den viden og kunnen går til spilde

Michael Bruhn, gørtler

Michael Bruhn er 29 år og en af de sidst uddannede gørtlere. Han arbejder hos Okholm Lighting i Tønder, hvor de bl.a. er specialiserede i at restaurere lysekroner til de danske kirker.  Det er uvist, hvor mange gørtlere, der er tilbage i Danmark, men her hos Okholm Lighting i Tønder er det vigtigt at have en gørtler ansat.

- En smed kan tage det grove arbejde, en guldsmed kan tage det helt fine, imens en gørtler kan det midtimellem, som er noget af det, der er vigtigt for os. Derfor er det vigtigt, at vi har en gørtler her i huset, lyder det fra Peter Okholm, ejer af Okholm Lighting i Tønder.

Det er ikke længere muligt at blive uddannet som gørtler. Uddannelsen lukkede i 80’erne,  og frem til 2008 indgik den som et speciale på metalsmed-uddannelsen, men for fire år siden blev den officielt nedlagt.

- Det er synd, at den viden og kunnen går til spilde, mener gørtler Michael Bruhn.