Fra minkavler til pakkepost: Nu passer Jonas tre jobs for at kunne klare sig

Jonas Jützler kunne efter en investering i april sidste år kalde sig for selvstændig minkavler. Drømmen stoppede dog brat i november, så nu er han gået andre veje for at få smør på brødet.

Når Jonas Jützler i dag møder på arbejde, er minkene skiftet ud med pakker, og den vanlige arbejdsuniform er skiftet ud med en neongul refleksjakke.

Den 25-årige forhenværende minkavler kører nu både med pakker for Blue Water Shipping, arbejder som brolægger og hjælper til på en gård.

- Jeg kan godt lide at lave noget, så det med at sidde derhjemme ligger ikke til mig. Den første uge efter aflivningen blev jeg helt panisk, så det er dejligt at have noget at give sig til, og samtidig er det nødvendigt, siger Jonas Jützler, der måtte tage et lån for at købe minkfarmen sidste år.

Han har taget jobbene for at kunne betale sine regninger, mens han venter på mere klarhed over de kompensationer, minkavlerne er blevet tildelt ved en aftale i Folketinget.

Samtidig forsøger han at blive klogere på, hvad han kan erstatte sin passion for minkavl med på længere sigt.

- Et arbejde skal være noget, man gerne vil og har lyst til, når man står op. Det er det, jeg leder efter - noget jeg brænder for, siger Jonas Jützler.

Planen så dog anderledes ud i april, da han købte sin egen minkfarm for et mindre millionbeløb lige uden for Esbjerg. Han har haft med mink at gøre i mange år sammen med sin stedfar, og sidste år kunne han så realisere drømmen som selvstændig minkavler.

Han nåede dog kun at være i gang i syv måneder, inden regeringen meddelte, at alle landets mink skulle aflives i frygt for mutation af covid-19-smitte i dyrene.

Derfor står der nu kun tomme staldbygninger tilbage på farmen.

quote

Jeg har altid sagt, at hvis man vil arbejde, så kan man også arbejde. Det er ikke luksusarbejde alt sammen, men det er jo bare at komme i gang.

Jonas Jützler

En ny hverdag

Den store kassevogn kører op foran en bygning på Esbjerg Havn.

- Her er første stop, siger han og trækker håndbremsen.

- Det er en lille en, tilføjer han om størrelsen på den pakke, han skal hente.

Jonas Jützler åbner bildøren, og den neongule jakke forsvinder ind i bygningen.

Selvom erhvervet som pakkepost på mange måder er anderledes, findes der stadig en vigtig lighed med jobbet som minkavler.

- Jeg får en køreliste, og så bestemmer jeg egentlig selv rækkefølgen. Jeg kan rigtig godt lide at arbejde selvstændigt, og det bliver det næste job også, siger Jonas Jützler.

Jonas Jützler sorterer pakkerne, efter han har hentet dem.
Jonas Jützler sorterer pakkerne, efter han har hentet dem.
Foto: Tais Tullin, TV SYD

Jonas Jützler var ikke medlem af en a-kasse, da han mistede sit erhverv. Men det er ikke blevet et problem.

- Jeg har altid sagt, at hvis man vil arbejde, så kan man også arbejde. Det er ikke luksusarbejde alt sammen, men det er jo bare at komme i gang, siger han.

- Det er faktisk den virksomhed derinde, jeg lægger sten for, siger han og peger ud ad vinduet i kassevognen.

Bag ruden ligger hans kammerats firma, hvor han hjælper til som brolægger.

Udover pakkekørslen går dagene også med andre job. Hans stedfar var også minkavler, men startede en gårdbutik op for et par år siden. Her hjælper Jonas Jützler til, når han ikke er i gang de andre steder.

Selvom han helst ville passe mink, og de tre job kun er midlertidige, har han alligevel fået øjnene op for noget nyt.

- Jeg har før været vant til at gå ud til mine dyr, der hverken siger 'goddag' eller 'vi ses i morgen', så det er da lidt sjovt at komme ud blandt andre mennesker, siger han.