Minkavler glæder sig over skindpris: - Det er svært at være utilfreds

Gennemsnitspris på minkpelse lød på 319 kroner per skind i formiddags. Sidste år var den 150 kroner.

- Det er rigtigt dejligt. Det er svært at være utilfreds.

Sådan lyder det fra nu tidligere minkavler, Jens Wistoft fra Kruså. Fra sit kontor følger han prisudviklingen på de skind, der bliver solgt på auktion netop i disse dage.

Det har ikke været småbeløb, der er blevet handlet for, efter to millioner skind har været til salg på auktion ved Kopenhagen Fur i Glostrup. Her har det primært været købere fra udlandet, der har handlet. 

Ligesom sidste år foregår auktionerne online på grund af corona. Normalt samles sælgere og købere ved Kopenhagen Fur i Glostrup.
Ligesom sidste år foregår auktionerne online på grund af corona. Normalt samles sælgere og købere ved Kopenhagen Fur i Glostrup.
Foto: Tais Tullin, TV SYD

Under auktionen lå gennemsnitsprisen i perioder på omkring 319 kroner, hvilket er mere end en fordobling i forhold til sidste års gennemsnits pris på 150 kroner.  

- Det er virkelig en fornøjelse at se, opkøberne kvitterer så godt for det. Det er mega flot, siger Jens Wistoft.

- Det er en understregning af, at det er en vare, der er efterspurgt. Så er det i hvert fald svært at pege fingre af os længere, for så er der købere, siger han.

Jens Wistoft har gemt et par minkskind igennem årene til sig selv.
Jens Wistoft har gemt et par minkskind igennem årene til sig selv.
Foto: Tais Tullin, TV SYD

Nedlukning er en del af stigningen

Det har været med spænding, at Jens Wistoft og de mange minkavlere har set frem til auktionen, efter at de i efteråret pelsede de sidste mink.

Normalt fylder de danske skind godt over halvdelen af de varer, der er til salg ved auktionerne. Men det vil ændre sig i fremtiden, og derfor bliver danske skind mere eftertragtede. Sådan lyder en del af forklaringen, mener Jens Wistoft. 

- Der er ligesom ikke flere varer til rådighed, og så skal priserne stige. Det er toppen af poppen i hele verden – det, som vi har haft i Danmark. Det er der ingen tvivl om, siger han.

quote

På bagsiden er det bare så skide ærgerligt, at det er sådan, det er - at jeg ikke har nogen flere at sælge af. Men det har jeg ikke.

Jens Wistoft

Slut lige efter opsving

De seneste par år har været hårde i minkbranchen, hvor man siden rekordåret i 2013 med en gennemsnitlig skindpris på 612 kroner har set et fald.

Ifølge Kopenhagen Fur skal gennemsnitsprisen på et minkskind op over 250 kroner før, at minkavlerne har en reel fortjeneste på det, hvis man holder det op mod omkostningerne.

Derfor ærgrer det også Jens Wistoft, at han ikke skal producere mink til næste år - et løb som ifølge ham er kørt.

- På bagsiden er det bare så skide ærgerligt, at det er sådan, det er - at jeg ikke har nogen flere at sælge af. Men det har jeg ikke, siger han.

FAKTA: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner

Fremtiden forsørget af staten

Når Jens Wistoft har fået solgt alle sine minkskind, sikrer erstatningsaftalen fra Christiansborg ham en erstatning for de minkpelse, han ville kunne have produceret. 

Fra næste år og frem til 2030 kan Jens Wistoft se frem til at modtage 333 kroner pr. skind. Men det er ikke noget, han ser frem til.

- Jeg vil hellere konkurrere og producere i stedet for at være på en eller anden form for offentlig forsørgelse, siger den 63-årige Jens Wistoft.