Minkavler Jens Wistoft om fremtiden: - Jeg kan ikke være tilbagelænet

Selvom der er afsat penge til erstatning til minkbranchen, ved minkavler Jens Wistoft ikke, hvor meget han i sidste ende modtager, og det gør ham usikker.

Omkring 15.000 klargjorte minkskind fylder den ene væg i den store container. Grå, brune, hvide. Alle farver hænger sorteret for sig, og midt i mellem dem står Jens Wistoft.

Mens han de seneste par måneder har gjort skind klar til auktion, har uvisheden om omfanget af erstatningen fyldt dag og nat. Nu har en politisk aftale afsat op mod 18,8 milliarder kroner i erstatning til branchen.

- Det var en kæmpe lettelse, at der kom et politisk forlig. Det giver en anden ro og frihed til at tænke andre tanker, siger Jens Wistoft.

Det er et skridt på vejen mod at få mere afklaring, men usikkerheden fylder stadig meget.

Selvom 61-årige Jens Wistoft har haft mink i 34 år og dermed har god erfaring i faget, har han ligesom alle andre minkavlere været nødsaget til at slå hele sin besætning ned. Det skete, da regeringen meddelte, at alle mink skulle aflives på grund af risikoen for en covid-19-mutation.

Derfor er hele hans livsgrundlag nu revet væk under ham.

Minkfarmens bygninger er 12 millioner kroner værd ifølge Jens Wistoft.
Minkfarmens bygninger er 12 millioner kroner værd ifølge Jens Wistoft.
Foto: Tais Tullin, TV SYD

Usikkerheden fylder stadig

Ifølge Jens Wistoft står han til at modtage et beløb på mellem 12 og 16 millioner kroner, men det indebærer stadig en vis usikkerhed for ham.

- Det kan være et større tal, og det kan også være et mindre tal, men det er det, modellen tilsiger, fortæller Jens Wistoft, der har brugt en regnemodel fra Copenhagen Fur til at komme frem til det tal.

Usikkerheden opstår blandt andet, fordi han ikke kender til skatteprocenten for udbetalingerne eller ved, hvordan kompensationen for maskiner og lokaler bliver vurderet.

Jens Wistoft peger på de to beholdere, han står foran. Den ene er mere slidt og har flere ridser i lakken end den anden.

- Den til venstre er cirka fire år gammel, og den til højre er 20 år gammel. Brugsværdien af de to er fuldstændig den samme, men hvis kommissionen ser bort fra brugsværdien af den ældste, så er det en illustration af, hvad det er for nogle forhold, vi er ude i, i den her erstatningsopgørelse - om det kan blive til meget eller lidt, forklarer han.

Selvom der er 16 års forskel på de to beholdere, har de samme brugsværdi for Jens Wistoft.
Selvom der er 16 års forskel på de to beholdere, har de samme brugsværdi for Jens Wistoft.
Foto: Tais Tullin, TV SYD

Ikke utaknemmelig

Hallerne er fuldstændig tomme. Ikke så meget som et lille piv eller en raslen i halmen er tilbage.

Jens Wistoft er trådt ind i en af de tomme minkhaller. Han vurderer, at bygningerne er 12 millioner kroner værd. Beløbet vil han kunne betale ud med erstatningen, men det dækker ikke hans ønsker for fremtiden.

- Problemstillingen er, at jeg ikke er i stand til at genskabe en virksomhed, der kan beskæftige tre-fire ansatte med en produktion, siger Jens Wistoft.

Lige nu har han flere fuldtidsansatte, som han fortsat gerne vil kunne tilbyde job. Derudover vil han gerne stable en virksomhed på benene, som er tilsvarende den, han har måtte lukke.

På spørgsmålet om, hvorvidt han kan læne sig tilbage, når der nu er afsat så stort et beløb, er han stadig usikker på.

- Jeg vil ikke være utaknemmelig, for 19 milliarder er et vanvittigt stort beløb, men jeg kan ikke være tilbagelænet, før jeg ved, hvilken andel af kagen jeg får, siger han.

Andelen af kagen skal afgøres af en taksationskommission, som vurderer de enkelte ejendomme.