Partier er blevet enige om erstatningsaftale til minkavlerne

Der er mandag aften indgået en politisk en aftale om den erstatning, som minkavlerne har ventet på siden den 4. november, hvor de fik besked på at aflive deres mink.

Mandag aften er der landet en aftale om erstatning til de danske minkavlere. Aftalen er indgået mellem regeringen, SF, De Radikale, Venstre og Liberal Alliance. 

Aftalen indeholder erstatning for blandt andet tempobonus, aflivede mink, fremtidig indtjening og nedrivning af fx bure og stalde. Følgerhvervet som fodercentraler og pelserier får også erstatning.

Aftalen lyder på op mod 19 milliarder kroner.

- Aftalen giver en fair og rimelig erstatning, så minkavlerne kan komme videre, siger fungerende finansminister Morten Bødskov fra Socialdemokratiet på et pressemøde.

Glad formand

Minkavlerne har ventet i måneder på en afklaring, og nu er første rigtige skridt taget, siger formand for Danske Minkavlere, Tage Pedersen fra Hedensted.

- Jeg er glad for, at der er en aftale. Vi har ventet på den længe. Det er vigtigt, at den er på plads, siger han.

Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere, Hedensted.
Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere, Hedensted.

Om beløbets størrelse siger minkavlernes formand:

- Det er nogenlunde indenfor skiven, men det er svært at forholde sig til. Vi skal lige se aftalen på tryk, lige nu er det runde tal. Det er mange forskellige ting, pengene skal gå til, siger Tage Pedersen. 

Det er også grunden til, at beløbet ikke er landet på et præcist tal, lyder det.

Hovedpunkterne i aftalen

Udbetaling fra februar

De første penge fra erstatningen kan udbetales i februar, siger fødevareminister Rasmus Prehn. 

- Den store erstatning kommer senere. Her har vi brug for taksationskommissionen. Men de første penge vil kunne udbetales til februar, siger Rasmus Prehn.

Skal godkendes først

Mink-aftalen er afhængig af godkendelse fra EU. Fødevareminister Rasmus Prehn (S) forventer dog, at godkendelsen vil falde på plads, så aftalen ikke bremses af EU. 

- Vi har en rigtig god og tæt dialog med EU-kommissionen, og jeg tror, at vi får landet en god aftale med dem. At stå at garantere det kan man aldrig på det her felt, men vi skal nok komme i mål, siger Rasmus Prehn.

Mink kan vende tilbage

Der afsættes 60 millioner kroner til de minkavlere, der ønsker at genopstarte erhvervet, når forbuddet mod minkavl udløber d. 31. december 2021. Den del af aftalen bliver kaldt en dvaleordning.

Både Dansk Folkeparti og De Konservative forlod forhandlingerne, fordi de ville have en mere omfattende dvaleordning.