Politikere føler sig misinformeret om vigtige forbehold før beslutning om aflivning af mink

Sundhedsminister Magnus Heunicke, (S), er indkaldt i samråd for at forklare, hvorfor Folketingets partier fik nej til at se data i forløbet op til beslutning om aflivning af alle mink i Danmark.

Op til beslutningen om at aflive alle mink spurgte en række partier specifikt til det faglige grundlag bag beslutningen, men de blev afvist. Det skriver Berlingske tirsdag.

Spørgsmålet blev afvist med begrundelsen, at de pågældende data ikke var klar. Sagens dokumenter viser imidlertid, at forklaringen fra Sundheds- og Ældreministeriet var forkert.

To dage før beslutningen 4. november om at aflive alle mink i Danmark fremsendte Statens Serum Institut et notat med netop de bagvedliggende data til Sundheds- og Ældreministeriet, skriver Berlingske.

Forskernes forbehold

Havde Folketinget fået indblik i notatet, ville politikerne eksempelvis kunne læse, at forskerne bag forsøg af minkvarianten cluster 5 tog et tydeligt forbehold, fordi resultaterne var "foreløbige". 

En af politikerne, der fik en afvisning om at forsøgsdata at se,  var De Radikales sundhedsordfører Stinus Lindgreen. Han indkalder nu sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd. Her ønsker han at få opklaret, hvorfor ministeriet tilbageholdt de oplysninger, han efterspurgte.

Anni Matthiesen bakker op om samråd

Det bakker Venstres Anni Matthiesen (V), Krogager, der er formand for Folketingets erhvervsudvalg, op om.

 - Man har - bevidst eller ubevidst - holdt noget skjult. Og dermed træffer man beslutninger på et utilstrækkeligt oplyst grundlag. Jeg synes, at sundhedsministeren virkelig har et forklaringsproblem. Han bør jo lægge sig fladt ned og sige, ”ved I hvad, det her, det er noget møg. Det har vi simpelthen ikke håndteret rigtigt”, siger Anni Matthiesen til TV SYD.

Anni Matthiesen glæder sig over, at netop De Radikale rejser sagen i et samråd,
Anni Matthiesen glæder sig over, at netop De Radikale rejser sagen i et samråd,
Foto: TV2

Hun glæder sig over, at netop De Radikale rejser sagen i et samråd, da de ellers hele vejen har støttet regeringens linje i minksagen.

- Heldigvis har vi nu et parti fra den modsatte blok med. For ellers har der jo været en tendens til, at det altid var de blå partier, der fik skæld-ud, når vi prøvede på at få sandheden frem. Det er jo det, som vi har ønsket længe, siger Anni Matthiesen.

Henviser til kommission-undersøgelse

Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Sundhedsministeriet og Socialdemokratiet. Det er heller ikke lykkes for TV SYD - men i en mail henviser Sundhedsministeriets presseafdeling til, at forløbet indgår i den opgave,  som den såkaldte  granskningskommission skal løse med en kulegravning af regeringens håndtering af hele minksagen.