Rasende formand for minkavlerne: Det er et kæmpe løftebrud, hvis vi ikke får penge nu

Det var en vred formand for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, der torsdag deltog i et interview på TV SYD. Han kalder det løftebrud, hvis regeringen fastholder, den ikke vil udbetale et á conto beløb til avlerne i forbindelse med aflivningen af de danske mink

Formanden for minkavlerne, Tage Pedersen, er både meget overrasket og vred over den seneste udvikling i minksagen, hvor fødevareminister Rasmus Prehn (Soc.dem.) afviser at udbetale á contobeløb til minkavlerne for aflivning af deres minkbesætninger. Han kalder det løftebrud:

- Hvis det, fødevareminister Rasmus Prehn (Soc.dem.) siger nu, er rigtigt, så er det et kæmpe løftebrud. Regeringen lovede de cirka 1.000 danske minkavlere allerede i den første uge af oktober sidste år, da det blev besluttet, at alle syge mink skulle aflives, at der ville komme á conto udbetalinger til os. Og der er ikke kommet en krone endnu, siger formand Tage Pedersen i TV SYDs nyhedsudsendelse torsdag aften.

TV SYD har torsdag forsøgt at få et interview med fødevareminister Rasmus Prehn om de manglende udbetalinger til minkavlerne, men det er ikke lykkedes. I et skriftligt svar oplyser Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, at de først kan gå i gang med at udbetale penge, når der er styr på både både tempobonus, erstatning, honorarer og kompensation, og det samlet set har været forbi EU. Og det kan først ske, når de resterende politiske kompensations- og erstatningsforhandlinger er afsluttet.

Og fra fødevareminister Rasmus Prehn lyder det i svaret:

”Det er en kompleks proces, som vi forsøger at gøre så hurtigt som muligt. Det er vigtigt for mig, at vi overholder alle love og regler – både i Danmark og i EU. Både vi og Fødevarestyrelsen knokler en vis del ud af bukserne, for at minkavlernes betaling kommer ud så hurtigt som muligt."

Regeringen løber fra sine aftaler

Tage Pedersen har forståelse for, at selve udbetalingen af ekspropriationen vil komme til at tage tid. Men han mener, at regeringen simpelthen løber fra sine aftaler, hvis de ikke udbetaler penge for selve arbejdet med aflivningen af minkene nu:

- Det er et kæmpe løftebrud, hvis vi skal vente på den endelige ekspropriation, det tager lang tid. Og når man har lovet avlerne penge for det arbejde, der er udført, og de har arbejdet nat og dag aht. folkesundheden, så er det helt urimeligt, der sidder en minister og siger, at vi kan vente. Jeg fatter det ikke, siger Mogens Pedersen.

- EU skal ikke bruges som undskyldning

Helt konkret betyder de manglende udbetalinger af 'tempobonus' (at minkene blev aflivet før den 19. november, som regeringen ønskede red.) og aftalte timelønninger i forbindelse med aflivningerne, at en del avlere har svært ved at  betale deres regninger:

- De skal ikke bruge EU som undskyldning for manglende udbetalinger for udført arbejde. Det har intet med det at gøre. Det er regeringen, der har sløset. Der er masser af avlere, der har indsendt regninger for udført arbejde (aflivning af egne mink red.), og som Fødevarestyrelsen bad os om at udføre, da de ikke kunne nå at aflive alle mink selv. De regninger er indsendt i oktober og november, og vi har ingen penge set. Det er simpelthen dårligt arbejde fra regeringens siden, mener Tage Pedersen.