TV der bevæger dig

Sådan beskytter du dine nøgenbilleder

Unges nøgenbilleder ender ofte i de forkerte hænder. TV SYD giver gode råd til, hvordan du kan passe på dine billeder.

Undgå at blive hacket! I artiklen er der fire gode råd til, hvordan du undgår det.

Deling af hævnporno sker oftere og oftere. Nogle gange sker, at billeder bliver spredt, fordi en person bliver hacket og frastjålet sine billeder. Sker det, at andre har fået fat i billederne, er det svært - hvis ikke umuligt

-Det er ret udbredt, altså alle har nogle billeder og de deler flittigt, og jeg tror ikke, at de tænker over, det har nogle konsekvenser, siger Clara Grønbæk Henriksen fra 2.g på Sønderborg Statsskole. 

Læs også Hver syvende ung frygter, at der er nøgenbilleder af dem på nettet

For at beskytte dine billeder, kan du beskytte dig mod at blive hacket og sørge for, at det ikke er nemt at genkende dig. 

Fire gode råd til at beskytte dig og dine billeder

Undgå cloudtjenester
Hvis dine billeder ligger på en cloudtjenste som iCloud, Dropbox og Google Drive er de særligt udsatte for at blive hacket. Derfor bør du undgå cloudtjenester, og i stedet opbevare billederne på din egen enhed.
På samme måde bør du også undgå at stole på tjenster som Snapchat - for selvom billedet forsvinder efter få sekunder, vil det ligge på Snapchats server til evig tid. 

Brug en stærk kode
En stærk kode mindsker risikoen for at blive hacket. Koden bør bestå af mindst otte tegn, både store og små bogstaver, tegn og tal. Du bør skifte din kode jævnligt, og undgå at bruge samme kode alle steder.
Du skal desuden også have kode på din telefon, så dine billeder ikke kan stjæles, hvis taber din telefon.
Udover en stærk kode, så er det en god idé at bruge 2-trinsbekræftelse på tjenester som iCloud, Dropbox og Google Drive, hvis man absolut vil bruge cloudtjenester.  2-trinsbekræftelse slår man til i appens indstillinger.

Opdater dine enheder
Sørg for at dine enheder er opdaterede med den nyeste opdatering, for at lukke eventuelle sikkerhedshuller. Jo nyere software, jo mere sikker er din enhed.

Slet metadata
Når du tager et billede med din smartphone bliver det automatisk noteret, hvor billedet er taget via telefonens GPS. Får nogle andre personer fat i dit billede, kan de derfor måske finde ud af, hvor du bor. Du bør derfor slå GPS-position fra for dit kamera. Det gør du i din telefons anonymitetsindstillinger. 
Sørg iøvrigt for, at det er svært at genkende dig på billedet. 

Kilder: Rådet for Digital Sikkerhed og  Pernille Tranberg.

Læs også Michelle får delt nøgenbilleder i sit navn: Jeg når lige at tænke ”fuck”