SSP-leder: Børn i 1. klasse skal lære om faren ved at dele sine billeder

SSP i Vejle overvejer, om de skal undervise børn helt ned til 1. klasse i sociale medier og digital opdragelse. Det sker blandt andet som følge af de mange sager om deling af nøgenbilleder og digital mobning.

Unges deling af andre unges nøgenbilleder på nettet og digital mobning fylder mere og mere hos Syd- og Sønderjyllands SSP-medarbejdere. I Vejle underviser de lige nu ned til 5. klasse i digital opdragelse og sociale medier. Og de er ved at forberede undervisning ned til 3. klasse.

- De unge er jo på herrens mark, og moralen er skredet helt vildt. Det er en kæmpe udfordring at få det begrænset, forklarer Helle Brynaa, der er leder af SSP i Vejle, til TV SYD.

quote

Måske skal vi helt ned i 1. klasse. De unge er ikke klar over risikoen, og så handler det om at tale ind til deres moral og dannelse så tidligt som muligt

Helle Brynaa, leder af SSP i Vejle. 

Men SSP’erne kan femover komme på besøg endnu tidligere end 3. klasse.

- Måske skal vi helt ned i 1. klasse. De unge er ikke klar over risikoen, og så handler det om at tale ind til deres moral og dannelse så tidligt som muligt, siger Helle Brynaa.

SSP bliver overrasket

Hun fortæller, at SSP-vejlederne i kommunen fortsat kan blive overrasket over, hvor kreative de unge er i forhold til at få delt det grafiske indhold.

- Min fantasi rækker simpelthen ikke. De spreder det, fordi de kan, og billeder kan spredes på to sekunder. Når først billedet er ude på internettet, eksploderer det, og så er det svært at få det fjernet igen. Vi skal gå en anden vej og forsøge at stoppe det, før det overhovedet bliver spredt ved at uddanne folk i brugen af digitale medier, siger Helle Brynaa og uddyber:

- De unge ser det ikke komme, at der sidder folk og kigger på ens billeder på nettet. De ser ikke, at selvom kæresten lige nu er den store kærlighed, så kan kæresten også gøre en ondt og dele ens fortrolige billeder. Og det vil vi gerne i dialog med dem om. 

Forældrene skal ind over

Ud over at få fat på børnene ned til de første klasser i folkeskolen, fokuserer SSP i Vejle også på forældrene. Også her er strategien at få forældrene i spil så tidligt som muligt.

- Der er kommet mobiltelefoner og teknologi ind, som vi voksne ikke altid ved noget om. Derfor er det også vigtigt at lære forældrene, at de gerne må blande sig i børnenes mobilforbrug. Det handler om dannelse og moral fra man er helt lille, og det kan forældrene bidrage til, fortæller Helle Brynaa.