TV der bevæger dig

SSP: Vi bruger meget af vores tid på at snakke digitale medier

SSP i hele Syd- og Sønderjylland bruger tid på at tale med såvel unge som forældre om faldgrupperne på internettet og de sociale medier.

Se på kortet nederst på siden, hvordan SSP i det syd- og sønderjyske håndterer udfordringen med delingen af billeder: Foto: Stefan Jørgensen, TV SYD

Når SSP-medarbejderne i det syd- og sønderjyske drager ud på skolerne, er der særligt ét samtaleemne på dagsordenen: De unges brug af internettet, sociale medier og deling af nøgenbilleder.

TV SYD har været i kontakt med SSP i syv af de 14 kommuner, som TV SYD dækker. I alle syv kommuner kan de berette, at netop det emne har gjort sit indtog i SSP-konsulenternes job.

Læs også Michelle får delt nøgenbilleder i sit navn: Jeg når lige at tænke ”fuck”

- Vi tilbyder klassebesøg i 7. klasse, og der finder vi i samarbejde med klasselærerne ud af, hvilket tema, vi skal snakke med klassen om. Sidste år vil jeg vurdere, at 98 % af klassebesøgene handlede om digitale medier, fortæller Hrolf Langgård, der er pædagogisk leder af Den Matrikelløse Klub i Fredericia, der står for en del af SSP-arbejdet i kommunen.

Forældrene skal på banen
Han bliver bakket op af Anders Kirkegaard, der er SSP-medarbejder i Sønderborg Kommune.

Sidste år vil jeg vurdere, at 98 % af klassebesøgene handlede om digitale medier.

Hrolf Langgård, pædagogisk leder af Den Matrikelløse Klub i Fredericia.

- Vi har et SSP-foredrag om mobning og digitale medier, som vi besøger skolerne med fra 2. klasse til 8. klasse. Vi har 17 folkeskoler i Sønderborg Kommune, og vi var nok rundt med det foredrag 50 gange – så det er rigtig mange, siger Anders Kirkegaard.

Han fortæller, at foredraget også nogle gange bliver holdt alene for forældrene – eller med forældrene og folkeskoleeleverne sammen.

- Forældrene vil gerne bruge tid på det, ligesom de investerer tid i andre aspekter af børnenes liv. Mange af dem har dog en usikkerhed. Ved de her foredrag kan forældrene se, at de jo alle sidder med samme usikkerhed. Og her sætter vi nogle tanker i gang og fortæller dem, at de sagtens kan blande sig, fortæller Anders Kirkegaard.

Læs også IT-ekspert: Politiet kan ikke stoppe nøgenbilleder på nettet

 

Sociale medier er identitetsskabende
Også i Ribe, hvor Michael Ulv er SSP-konsulent, falder snakken på de unges brug af sociale medier, herunder deling af nøgenbilleder.

- Vi anskuer det fra et bredere perspektiv. Det er identitetsdannende at være på sociale medier, og det vil altså sige, vi tager en snak med de unge om i 7. klasse, hvordan netetik er. Vi forsøger så at sige at hjælpe med at give dem en digital dannelse, siger Michael Ulv til TV SYD.

Ligesom med alle andre områder af ungdomslivet handler det for de unge om at rykke grænser på nettet, mener Michael Ulv. Her er der sket et skred i empatien, siger han.

Læs også Hver syvende ung frygter, at der er nøgenbilleder af dem på nettet

- Der er sket et stort paradigmeskift. Der er en distancering af empatien på de sociale medier, hvor man siger og gør ting, som unge aldrig ville gøre, hvis de stod ansigt til ansigt. Og der ligger forskellen. 

Se her, hvordan SSP i det syd- og sønderjyske håndterer udfordringen med delingen af billeder:

 

Mest sete på tvsyd.dk