Kim fik bøde på kvart million kroner - nu reagerer politikere

Venstre og Moderaterne kritiserer, at borgere får kæmperegninger for ikke at aflevere deres nummerplader.

Kim Nielsen fra Haderslev skal af med over en kvart million kroner, fordi han ikke afleverede sin nummerplade, da han skippede forsikringen på sin gamle motorcykel. 

Det fortalte TV SYD torsdag. Kim Nielsen bliver afkrævet 252.500 kroner, fordi han skulle betale dagsgebyrer á 250 kroner pr. dag løb i over tusind dage, inden han fik indkaldelse til Fogedretten. Han oplyser til TV SYD, at han først var opmærksom på problemet efter to år og ni måneder.

Men det er stærkt kritisabelt, at så lille en fejl kan koste så mange penge. Det siger Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen til TV SYD. 

- Det giver jo ingen mening, og der er ingen tvivl om, at hvis han taber sagen i Fogedretten, så vil jeg tage sagen op. Det her er jo helt urimeligt, uanset at manden har lavet en fejl, siger Preben Bang Henriksen. 

Pligt til at handle hurtigere

Kravet kommer fra DFIM (Dansk Forening for International Køretøjsforsikring). DFIM har alle danske forsikringsselskaber som medlemmer og skal sørge for, at ingen kører rundt uden den lovpligtige ansvarsforsikring. Ved at inddrive bøder bliver der penge til at betale modparter og ofre, hvis ejeren af en uforsikret motorcykel eller bil er skyld i en skade.

Staten gav pr. 1. januar 2019 foreningen lov til at opkræve dagsgebyrer på 250 kroner for hver dag, et køretøj er registreret uden en forsikring. Men der hører et ansvar med denne rettighed, siger Preben Bang Henriksen.

quote

DFIM har pligt til at begrænse skyldnerens tab

Preben Bang Henriksen, retsordfører for Venstre

- Når man får en vidtgående rettighed fra staten, så skal man også leve op til principperne om handlepligt og tabsbegrænsning. DFIM har pligt til at begrænse skyldnerens tab, og det forventer jeg, at DFIM gør, siger han. 

Moderaterne forventer ordentlighed

Det er Moderaternes nyvalgte gruppeformand, Henrik Frandsen helt enig i. 

quote

DFIM har en opgave på samfundets vegne, så man må forvente en vis ordentlighed

Henrik Frandsen, gruppeformand for Moderaterne

- Denne sag er jo helt ude af proportioner. Man kan ikke bare vente i to år og ni måneder, mens beløbet vokser, og så sende en kæmpestor opkrævning ud. DFIM har en opgave på samfundets vegne, og det betyder, at man må forvente en vis ordentlighed, siger Henrik Frandsen til TV SYD. 

Ifølge Kim Nielsens advokat, Mogens Broe-Andersen, har DFIM pligt til at bevise, at skyldneren har set opkrævningerne. 

- Det har advokaten jo en pointe i. Det skal DFIM selvfølgelig kunne dokumentere i alle de sager, hvor man opkræver penge fra folk, siger Henrik Frandsen. 

Partier vil rejse sagen

Både Peter Kofod (DF) og Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) siger til TV SYD, at de vil sagen op med justitsministeren, når Danmark igen har en regering. 

- Det er helt vanvittigt. Straffen er jo slet ikke proportional med forseelsen, og man skal minimum jo vide, at der er en opkrævning, siger Karina Lorentzen Dehnhardt. 

quote

DFIM er den stærke part her og tager ikke hensyn til skyldneren

Peter Kofod, folketingsmedlem, Dansk Folkeparti

Peter Kofod er enig.

- Jeg har aldrig hørt noget lignende, og jeg er meget chokeret over sagen. Vi må sikre os, at den slags ikke gentager sig. DFIM er den stærke part her og tager ikke hensyn til skyldneren, som er den svage part, siger Peter Kofod. 

Mange borgere har kæmperegninger

Kim Nielsen er en blandt mange borgere, som bliver afkrævet sekscifrede beløb. DFIM’s årsrapport fra 2021 viser, at der ved udgangen af 2021 var 5573 aktive sager ved Fogedretten med krav om i alt 611 millioner kroner. Det vil sige, at der i hver sag er krav om 109.636 kroner i gennemsnit.

Artiklen er opdateret klokken 13.21 med citater fra Peter Kofod og Karina Lorentzen Dehnhardt.