Kim stod frem med kæmpebøde for glemt nummerplade - nu bliver den annulleret

Kim Nielsen fik opkrævning på en kvart million, fordi han havde glemt at indlevere en nummerplade. Nu droppes sagen mod ham.

Garantifonden Dansk Forening for International Motorkøretøjsforsikring (DFIM) dropper nu et krav på en kvart million kroner mod Kim Nielsen fra Haderslev. 

Kim Nielsen var ellers trukket i Fogedretten, fordi han ikke fik indleveret nummerpladen på sin motorcykel, efter han havde skippet forsikringen. 

quote

Det er virkelig den bedste julegave, man kan få

Kim Nielsen

DFIM krævede dagsgebyrer på 250 kroner om dagen, men det fandt Kim Nielsen først ud af to år og ni måneder senere, da han fik indkaldelsen til retten. Da var der løbet gebyrer på over tusind dage, så regningen kom til at lyde på 252.500 kroner. 

Men fredag morgen fik Kim Nielsen besked om, at sagen er trukket tilbage fra Fogedretten, og kravet er annulleret. Det sker efter TV SYDs omtale af sagen. 

- Det er virkelig den bedste julegave, man kan få. Det er en stor byrde, som er fjernet fra mine skuldre, og jeg kan nærmest ikke få armene ned, siger Kim Nielsen.

Betaler sig at kæmpe

I over et år har han protesteret mod kravet. DFIM, som er forsikringsselskabernes garantifond, har hverken sendt opkrævninger i e-Boks eller med anbefalet brev, og Kim Nielsen har fastholdt, at han intet vidste om kravet, før der lå en regning på en kvart million.

quote

Det hjælper at råbe op og sætte sig til modværge, hvis man bliver uretfærdigt behandlet

Kim Nielsen

- Jeg ser det her som en stor sejr for mig og forhåbentlig også for de mange andre, som har været fanget i den fælde. Det viser, at man ikke bare må sætte folk i stor, bundløs gæld uden at give dem en ordentlig orientering om, hvad der foregår. Og det viser, at det hjælper at råbe op og sætte sig til modværge, hvis man bliver uretfærdigt behandlet, siger Kim Nielsen.

Værdiløs motorcykel

Hans advokat, Mogens Broe-Andersen, glæder sig også over, at sagen er annulleret. 

- Jeg er utroligt glad på Kims vegne. Der har været meget kritik af DFIM, og der er fortsat mange ting, der skal rettes op. Men vi ser heldigvis i Kims sag, at systemet ikke er mere stift, end at man også kan træffe individuelle beslutninger, siger Mogens Broe-Andersen.

Efter TV SYDs omtale har DFIM kontaktet advokaten for at få yderligere oplysninger, og det har afgjort sagen. 

quote

Der har været meget kritik af DFIM, og der er fortsat mange ting, der skal rettes op

Mogens Broe-Andersen, advokat

- Jeg har sendt dem billeder af motorcyklen, hvor de kan se, at det er et gammelt lig uden nævneværdig værdi. Det vil kræve mange timer og blive meget dyrt, hvis den nogensinde skal kunne køre igen. Ud fra det har DFIM truffet den beslutning, at de trækker sagen tilbage fra Fogedretten, siger Mogens Broe-Andersen. 

Det bekræfter direktør ved DFIM Maria Clausen.

- Loven giver os mulighed for at eftergive dagsgebyrer, hvis der er særligt undskyldende omstændigheder. Det har vi en praksis for, som omfatter tilfælde som den konkrete sag, hvor borgeren har dokumenteret, at køretøjet ikke kan køre. Det ved vi dog ikke før, borgeren retter henvendelse til DFIM, men på baggrund af borgerens dokumentation har vi afsluttet sagen, siger hun.

Det blev vurderet, at denne motorcykel var for gammel til at køre. Derfor blev sagen droppet.
Det blev vurderet, at denne motorcykel var for gammel til at køre. Derfor blev sagen droppet.
Foto: Lucas Mæng, TV SYD

Tusindvis af sager

Kim Nielsens sag er kun én blandt mange, og DFIM har udpantningsret, så i værste fald kan kravene drive borgerne fra hus og hjem. 

Ved årsskiftet havde DFIM 5.573 aktive sager ved fogedretten med krav om i alt 611 millioner kroner. Det vil sige, at borgerne i gennemsnit er afkrævet godt 109.000 kroner. 

Loven om dagsgebyrer blev indført i 2019, og formålet er at presse folk til at lade sig forsikre eller indlevere nummerpladerne. Men efter kraftig kritik af opkrævningsmetoderne har DFIM tidligere på ugen meldt ud, at man vil sætte et loft over, hvor meget man som borger kan komme til at skylde i de verserende og kommende sager.